1. Ѕ≥олог≥чн≥ особливост≥ культури
1.1 ћорфолог≥чна характеристика
—униц¤ – багатор≥чна трав`¤ниста рослина. Ќадземну частину утворюють
стебла, лист¤, сланк≥ пагони (вуси), плодов≥ утворенн¤. оренева частина
складаЇтьс¤ з корен≥в та кореневищ.
—тебла. ущ суниц≥ не маЇ
центрального стебла. Ќов≥ прирости утворюютьс¤ з б≥чних пазушних бруньок
верхньоњ частини стебел, ¤к≥ ¤вл¤ють собою вкорочен≥ пагони-р≥жки. —формован≥
стебла-р≥жки у свою чергу також розгалужуютьс¤, утворюючи кущ. Ќа кожному р≥жку
наприк≥нц≥ вегетац≥њ формуЇтьс¤ верх≥вкова генеративна брунька. ущ суниц≥
залежно в≥д сорту та умов вирощуванн¤ формуЇ 6-25 р≥жк≥в ≥ б≥льше.
оренева система. ѕ≥дземна частина
¤вл¤Ї собою коротке ≥ розгалужене кореневище, що Ї п≥дземним стеблом, та мичкуват≥
корен≥. Ќа кореневищ≥ Ї спл¤ч≥ бруньки, що утворилис¤ в пазухах листк≥в стебла.
« цих бруньок виростають нов≥ надземн≥ органи, а в њхн≥й основ≥ утворюЇтьс¤
нова коренева система з б≥льш поверхневим розм≥щенн¤м. оренева система
розгалужена ≥ мичкувата. –озм≥щуЇтьс¤ вона в основному на глибин≥ до
—ланк≥ пагони (вуса). « нижн≥х
бруньок стебла в≥дростають сланк≥ пагони. ѓх р≥ст починаЇтьс¤ ще п≥д час
цв≥т≥нн¤ суниц≥. ћасове утворенн¤ вус≥в припадаЇ на другу половину вегетац≥њ.
ожен сланкий паг≥н маЇ кол≥нц¤. Ќа парних кол≥нц¤х (2, 4, 6 ≥ т.д.)
утворюютьс¤ молод≥ рослини, ¤к≥ вкор≥нюютьс¤. «алежно в≥д сорту, погодних умов,
поживного режиму та зволоженост≥ ірунту
одна маточна рослина може утворювати до 15-20 вус≥в ≥ б≥льше, на ¤ких може
укоренитись 60-80 розеток.
√рунти. —униц¤ росте ≥ добре плодоносить на чорноземах , с≥рих
л≥сових, дерново-п≥дзолистих ірунтах
середньоњ щ≥льност≥. ќптимальний Ї легкосуглинковий ≥ суп≥щаний механ≥чний
склад, що забезпечуЇ добру аерац≥ю кореневоњ системи та достатню водоутримуючу здатн≥сть. –екомендуЇтьс¤ уникати важких
глинистих ірунт≥в т- в умовах п≥двищеноњ вологост≥ ≥ поганого доступу пов≥тр¤
рослини б≥льш спри¤тлив≥ до хвороб кореневоњ системи.
–ослини суниц≥ краще ростуть ≥ плодонос¤ть в
умовах слабко кислоњ реакц≥њ ірунтового розчину (рЌ в межах 5.8-6,2)
√либина зал¤ганн¤ п≥дірунтових вод на пол¤х,
що в≥двод¤тьс¤ п≥д насадженн¤ суниц≥, повинна бути не менше 60-
–ежим заводненн¤. ¬исок≥ й стал≥ врожањ суниц≥
одержують лише за умови р≥вном≥рного забезпеченн¤ ірунту вологою на глибин≥
розм≥щенн¤ основноњ маси кореневоњ системи -0-
«имост≥йк≥сть та морозост≥йк≥сть. ћорозост≥йк≥сть рослин суниц≥
перш за все залежить в≥д сорту, що вирощуЇтьс¤. —униц¤ усп≥шно витримуЇ низьк≥
температури за на¤вност≥ сн≥гового покриву взимку. оли ж сн≥гу немаЇ, при температур≥ нижче м≥нус 12-16—
рослини частково п≥дмерзають або повн≥стю гинуть. ќднак рослини, ¤к≥ були в
достатн≥й к≥лькост≥ забезпечен≥ елементами живленн¤, вологою, не послаблен≥
хворобами ≥ шк≥дниками на прот¤з≥ вегетац≥йного пер≥оду, перезимовують краще.
¬есн¤н≥ заморозки п≥д час
цв≥т≥нн¤ пошкоджують кв≥тки, що розпустилис¤ ≥ нав≥ть бутони. ѕри температур≥
м≥нус 0,8— на р≥вн≥ рослин спостер≥гаЇтьс¤ незначне пошкодженн¤. ј при м≥нус
3,3— – значне пошкодженн¤ кв≥тки. ѕовна загибель маточки в≥дбуваЇтьс¤ при
зниженн≥ температури до м≥нус 10—, пилку – при м≥нус 5— ≥ бутон≥в при м≥нус 2—.
Ќайб≥льше пошкодженн¤ спостер≥гаЇтьс¤, коли низька температура тримаЇтьс¤
дек≥лька годин. «азвичай першими пошкоджуютьс¤ кв≥тки, що розкрилис¤ ≥ добре
розвинен≥ бутони.
2. ¬иди посадкового матер≥алу
ќдним з
основних та найб≥льш важливих елемент≥в сучасних технолог≥й вирощуванн¤ ¤г≥дних культур Ї використанн¤ високо¤к≥сного
посадкового матер≥алу.
ƒл¤
вирощуванн¤ високо¤к≥сного садивного матер≥алу
суниц≥ спец≥ал≥зован≥ розсадники
використовують оздоровлений матер≥ал, що продукуЇтьс¤ in vitro в
б≥отехнолог≥чних лаборатор≥¤х. ÷е дозвол¤Ї
отримувати безв≥русн≥ рослини з максимально можливим, дл¤ в≥дпов≥дного сорту, потенц≥алом урожайност≥. ѕ≥сл¤
попереднього розмноженн¤ в лабораторних умовах, маточн≥ саджанц≥ висаджуютьс¤ в пл≥вков≥ чи с≥тчаст≥ теплиц≥, що захищають насадженн¤
в≥д комах – переносник≥в в≥рус≥в.
Ќа останньому
етап≥ розмноженн¤ суперел≥тн≥ чи ел≥тн≥
рослини висаджують у в≥дкритий грунт дл¤ отриманн¤ ел≥ти чи першоњ репродукц≥њ в≥дпов≥дно.
«а р≥зними
даними можлив≥ втрати врожаю при
зниженн≥ репродукц≥њ на одне покол≥нн¤ складають в≥д 10 до 25 в≥дсотк≥в , проте
при використанн≥ низьких репродукц≥й (трет¤ ≥ нижче), урожай б≥льшост≥ сорт≥в
стаб≥л≥зуЇтьс¤ на р≥вн≥ 50-60% в≥д можливого урожаю ел≥ти ≥ подальше його
зниженн¤ Ї значним.
2.1. —в≥жа розсада
ѕри
вирощуванн≥ суниц≥ на ”крањн≥ традиц≥йно використовувалис¤ св≥жа розсада,¤ка
висаджувалас¤ восени (к≥нець серпн¤ – вересень), або навесн≥ (кв≥тень –
травень).
ќс≥нн≥й
посадц≥ надавалась перевага – саджанц≥ краще приживались завд¤ки п≥двищен≥й
вологост≥ та пом≥рн≥й температур≥ пов≥тр¤. ’оча зрошенн¤ п≥сл¤ посадки завжди
вважалось одним з ключових фактор≥в в технолог≥њ вирощуванн¤, багато
господарств створювали досить велик≥
насадженн¤ суниц≥ без використанн¤ систем поливу – лише внос¤чи воду локально
при посадц≥.
¬есн¤на
посадка з локальним поливом теж практикувалась, хоча результативн≥сть при цьому
б≥льше залежала в≥д погодних умов: ¤кщо п≥сл¤ посадки дек≥лька дн≥в сто¤ла
жарка сон¤чна погода, то значну частину пол¤ потр≥бно було пересаджувати.
—в≥жовикопан≥ саджанц≥ мають своњ недол≥ки:
– саджанц≥ дл¤ ос≥нньоњ посадки потр≥бно
викопувати в к≥нц≥ л≥та - на початку
осен≥ дл¤ того, щоб вони встигли добре
вкоренитись в новому насадженн≥. ѕри цьому лише в рослинах, сформованих на
перших м≥жвузл¤х столона, розм≥р кореневоњ системи та товщина коронки Ї
прийн¤тим. р≥м того, необх≥дн≥сть регенерац≥њ кореневоњ системи дещо послаблюЇ
закладанн¤ генеративних бруньок та накопиченн¤ вуглевод≥в в сердечку – в
результат≥ можливий урожай в перший р≥к використанн¤ Ї досить л≥м≥тованим.
– саджанц≥, що вирощуютьс¤ до весни, значно
кращ≥ розвинут≥, але стрес при весн¤н≥й посадц≥ в поЇднанн≥ з можливим
деф≥цитом вологи в п≥сл¤посадковий пер≥од унеможливлюЇ отриманн¤ комерц≥йно
виправданого врожаю за р≥к. ¬ той же час викопуванн¤, сортуванн¤ саджанц≥в та
посадку њх в новому насадженн≥ потр≥бно проводити в стисл≥ терм≥ни – досить
часто це призводить до зап≥зненн¤ з висадкою, та, ¤к насл≥док, поганого
приживанн¤ рослин.
2.2. ‘р≥го-рослини
’оча в даний момент св≥жа розсада все ще використовуЇтьс¤
дл¤ ос≥нньоњ посадки, все б≥льше господарств починають застосовувати сучасн≥
≥нтенсивн≥ технолог≥њ вирощуванн¤ суниц≥, що передбачають використанн¤ саджанц≥в
типу «‘р≥го» (Frigo plants).
“ехнолог≥¤
вирощуванн¤ цих саджанц≥в передбачаЇ викопуванн¤ рослин з маточника в друг≥й
половин≥ листопада (в крањнах з пом≥рним кл≥матом загот≥вл¤ саджанц≥в може проводитись
також в зимовий пер≥од). ѕри цьому маточн≥ плантац≥њ заздалег≥дь п≥дкошуютьс¤ ≥
молод≥ саджанц≥ в≥др≥заютьс¤ в≥д маточних кущ≥в культиватором з вертикальними
ножами. «а температури нижче + 15°— притупл¤Їтьс¤ метабол≥чна д≥¤льн≥сть та
проходить в≥дт≥к вуглевод≥в у кореневища. ѕонижена температура та скорочена
тривал≥сть св≥тлового дн¤ спричин¤Ї диференц≥ац≥ю генеративних бруньок (в
залежност≥ в≥д сорту та пор¤дку м≥жвузл¤, на ¤кому сформувавс¤ саджанець, њх
може сформуватись до 4-5). ѕри температур≥ нижче + 5°— рослини переход¤ть в
стан спокою - закладанн¤ генеративних бруньок та вегетативний р≥ст повн≥стю
припин¤Їтьс¤.
¬икопан≥ рослини
охолоджують, сортують та п≥др≥зають лист¤.
—аджанц≥
збер≥гають в пол≥етиленових м≥шках при температур≥ - 1,5 - -1,8 °—.
¬≥д посадки до
початку плодоношенн¤ саджанц≥в ‘р≥го потр≥бно 60-70 дн≥в. ÷ей факт дозвол¤Ї
планувати виробництво та проводити посадку в дек≥лька строк≥в з метою отриманн¤
позасезонноњ продукц≥њ ≥ створювати ¤г≥дний конвеЇр, отримуючи суницю дл¤ ринку
св≥жоњ продукц≥њ в≥д травн¤ до початку жовтн¤.
¬исаджен≥
рослини потребують достатнього зволоженн¤ до повного вкор≥ненн¤ поверхн¤ маЇ бути повн≥стю
зволожена). ¬ той же час, через
в≥дсутн≥сть листковоњ поверхн≥, ‘р≥го
рослини значно краще приживаютьс¤ в пор≥вн¤нн≥ з св≥жо викопаними саджанц¤ми.
ћоб≥л≥зац≥¤ життЇд≥¤льност≥ рослин, що збер≥галис¤ при понижених
температурах, в≥дбуваЇтьс¤ досить швидко
– вже через дек≥лька дн≥в п≥сл¤ висадки з'¤вл¤ютьс¤ перш≥ листки. “акий ранн≥й
та швидкий розвиток в поЇднанн≥ з на¤вн≥стю п≥двищених запас≥в поживних речовин
кореневища, дозвол¤Ї в короткий терм≥н сформувати достатню вегетативну масу.
ќсновн≥ параметри розвитку ‘р≥го
рослин (к≥льк≥сть листк≥в, площа листковоњ поверхн≥, висота, к≥льк≥сть
вегетативних пагон≥в) в дек≥лька раз≥в перевищують параметри розвитку св≥жо
викопаноњ розсади.
«агальноприйн¤т≥ Ївропейськ≥
стандарти передбачають под≥л ‘р≥го саджанц≥в на дек≥лька клас≥в в залежност≥
в≥д товщини коронки:
·
ј + - товщина
·
ј – товщина 12-
·
¬ – товщина < 8-
2.3. ƒо рощенн≥ рослини
—аджанц≥,¤ к≥ мають товщину
коронки, що перевищуЇ
—аджанц≥ класу останн≥м часом
стали досить попул¤рними незважаючи на високу ц≥ну. ¬исокий попит на такий
садивний матер≥ал змушуЇ розсадники, що спец≥ал≥зуютьс¤ на вирощуванн≥
саджанц≥в суниц≥, використовувати
рослини класу ¬ дл¤ њх дорощуванн¤ до WB рослин. ƒл¤ цього рослини висаджують загущеним способом
– до 100000 саджанц≥в на гектар та дек≥лька раз≥в видал¤ють кв≥тконоси та вуса.
¬ирощен≥ саджанц≥ WB
викопують п≥зно восени та збер≥гають при технолог≥њ ‘р≥го при в≥дпов≥дн≥й
температур≥ в пол≥етиленових пакетах.
ѓх врожайн≥сть в р≥к посадки у
виробничих умовах при дотриманн≥ технолог≥њ та достатньому удобренн≥ ≥ полив≥ може
с¤гати 1820 т/га.
2.4. √орщечкова та контейнерна розсада
ўе один тип
посадкового матер≥алу, що останн≥м часом стаЇ надзвичайно попул¤рним дл¤
використанн¤ у в≥дкритому грунт≥ та в теплиц¤х - це горщечков≥ рослини або ––
(plug plants).
—еред багатьох
переваг –– розсади варто в≥дзначити вирощуванн¤ рослин в повн≥стю
контрольованому середовищ≥, що дозвол¤Ї гарантувати в≥дсутн≥сть √рунтових
патоген≥в (збудник≥в Phitophthora spp. ≥ Verticillium spp.) та швидку адаптац≥ю
рослин при пересаджуван≥ на поле чи в теплицю. якщо при висаджуванн≥ св≥жоњ
розсади чи ‘р≥го рослин, полив дощуванн¤м потр≥бно розпочати прот¤гом 1 години
з моменту посадки ≥ використовувати його два тижн≥, то дл¤ горщечковоњ розсади
пом≥рного крапельного зрошенн¤ ц≥лком достатньо дл¤ повного вкор≥ненн¤.
орен≥ ––
розсади, при пересаджуванн≥ на поле чи в теплицю майже не ушкоджуютьс¤,
збер≥гаЇтьс¤ основна маса кореневих волоск≥в, завд¤ки чому активна коренева
система дозвол¤Ї проводити посадку ≥з зап≥зненн¤м до 5 дн≥в в≥д оптимальних
терм≥н≥в в рег≥он≥.
якщо дл¤
вирощуванн¤ саджанц≥в в≥дпов≥дноњ ¤кост≥ з оголеною кореневою системою потр≥бно
в≥д 4 до 7 м≥с¤ц≥в, то –– рослини можна отримати за 5-6 тижн≥в (а при
використанн≥ теплиць - 3,5-4 тижн≥).
«а даними
багатор≥чних досл≥джень, загальний урожай суниц≥ та в≥дсоткова частка великих
¤г≥д при використанн≥ горщечковоњ розсади значно перевищували в≥дпов≥дн≥ показники
при створенн≥ насаджень рослинами з оголеною кореневою системою.
—еред недол≥к≥в
цього типу садивного матер≥алу варто в≥дзначити його високу варт≥сть та
складн≥сть при транспортуванн≥.
Ќа
жаль в даний час на ”крањн≥ немаЇ розсадник≥в, що вирощують –– саджанц≥
суниц≥, хоча прийн¤тноњ ¤кост≥ рослини можна отримати нав≥ть без використанн¤
дорогих технолог≥й закритого √рунту та автоматизованоњ туманноњ установки.
ћаточн≥ рослини дл¤ отриманн¤ садивного матер≥алу мають
бути в≥дпов≥дноњ репродукц≥њ, в≥льн≥ в≥д шк≥дник≥в, в≥рус≥в та збудник≥в хвороб.
ѓх
вирощують в теплиц¤х чи в≥дкритому √рунт≥, використовуючи пл≥вкове покритт¤
шириною 1,2-1,5м, ¬ отвори ¤кого висаджен≥ маточн≥ рослини, чи пол≥етиленов≥
м≥шки або пластиков≥ Їмкост≥. ƒл¤ отриманн¤ великоњ к≥лькост≥ розеток рослини
повинн≥ добре забезпечуватись водою та елементами живленн¤ - тому найкраще
використовувати крапельн≥ системи зрошенн¤ з можлив≥стю фертигац≥њ.
«агот≥влю
розеток дл¤ вкор≥ненн¤ провод¤ть безпосередньо в пол≥ чи теплиц≥. –екомендуЇтьс¤
на прот¤з≥ години охолодити матер≥ал до температури ќ - + 1 ќ— при в≥дносн≥й
вологост≥ пов≥тр¤ 95 %.
ѕосадку варто
проводити зразу ж п≥сл¤ загот≥вл≥, хоча невкор≥нен≥ розетки можна збер≥гати
при температур≥ + 2 - +3 ќ— дќ тижн¤.
ƒл¤ вкор≥ненн¤
використовують пластиков≥ чи п≥нопластов≥ ¤щики з ком≥рками круглоњ, квадратноњ
чи шестикутноњ форми глибиною 5-
–озетки
в≥дбирають з двома непошкодженими листками та зародковими кор≥нц¤ми св≥тлого
кольору довжиною максимум до
ѕеред посадкою
субстрат в ¤щиках дещо ущ≥льнюють та добре зволожують. ”кор≥ненн¤ в пл≥вков≥й
теплиц≥ з туманною установкою Ї оптимальним, хоча добрих результат≥в можна
дос¤гти ≥ у в≥дкритому √рунт≥ ≥з використанн¤м спринклерного зрошенн¤ в
автоматичномурежим≥.
¬же через 48
годин кор≥нчики дос¤гнуть довжини 3-4см, а на 7-10 день сформуЇтьс¤ базова
коренева система.
Ќа початку
розвитку молодих рослин потр≥бно уникати пр¤мого осв≥тленн¤ - лише на 4-5-й тиждень
¤щики можна перем≥стити на сон¤чне м≥сце.
ƒо цього часу
коренева система повн≥стю заповнюЇ ком≥рку ≥ рослини легко виймаютьс¤ без
розсипанн¤ субстрату.
ќтриману розсаду
можна висаджувати безпосередньо на поле в друг≥й половин≥ л≥та, або п≥сл¤
утворенн¤ генеративних бруньок в ос≥нн≥й пер≥од закладати на збер≥ганн¤ в холодильник
дл¤ весн¤ноњ посадки чи дл¤ висаджуванн¤ в теплиц≥. «азвичай њх товщина
складаЇ 8-
ќстанн≥м часом дл¤ технолог≥й закритого грунту горщечков≥
рослини вирощують в контейнерах б≥льшого розм≥ру (контейнерна розсада) прот¤гом
5-6 м≥с¤ц≥в дл¤ отриманн¤ саджанц≥в товщиною 15-
3. ’арактеристика
сорт≥в
¬ даний час у виробництв≥ широко
використовуютьс¤ сорти короткого дн¤, або червнев≥ сорти суниц≥ (June bearing varieties) та сорти нейтрального
дн¤, ≥ повторного плодоношенн¤ (neutral day varieties, everbearing varieties).
ѕерша група представлена значно
б≥льшим асортиментом сорт≥в, що вирощуютьс¤ дл¤ отриманн¤ ¤г≥д ¤к на переробку,
так ≥ дл¤ продажу на ринку св≥жоњ продукц≥њ.
ЌагадаЇмо, що сорти ц≥Їњ групи
потребують пер≥оду з обмеженим осв≥тленн¤м (8 годинний св≥тловий день) та
пониженими температурами дл¤ процесу диференц≥ац≥њ генеративних бруньок. ƒл¤
б≥льшост≥ сорт≥в такий пер≥од маЇ тривати ¤к м≥н≥мум м≥с¤ць.
—орти нейтрального дн¤ в
основному використовуютьс¤ дл¤ отриманн¤ поза сезонноњ ¤годи дл¤ ринку св≥жоњ
продукц≥њ. “ак≥ сорти на територ≥њ ”крањни в промислових обс¤гах до цього часу
практично не вирощувались.
ƒал≥ наведемо характеристики
де¤ких сорт≥в, садивний матер≥ал ¤ких Ї комерц≥йно доступним на територ≥њ
”крањни та ¤к≥ усп≥шно можуть вирощуватись в наш≥й природно-кл≥матичн≥й зон≥.
3.1. —орти короткого дн¤
≈лсанта (Elsanta) – н≥дерландський сорт, що був виведений в 1981 роц≥ в
результат≥ схрещуванн¤ сорту √орелла (Gorella) ≥ ’ол≥дей (Holiday).
—орт середнього терм≥ну дозр≥ванн¤
(на 3-5 дн≥в ран≥ше «енги «енгани).
ягоди в≥д середнього до
великого розм≥ру, ¤скраво-червон≥ з сильним блиском. ћ`¤коть в≥д ¤скраво-рожевоњ до ¤скраво-червоноњ, ароматна,
кисло-солодкого смаку.
ягоди добре перенос¤ть
транспортуванн¤ на велик≥ в≥дстан≥.
ѕлодон≥жка легко
в≥дриваЇтьс¤.
–ослини ≈лсанти лише в
незначн≥й м≥р≥ пошкоджуютьс¤ с≥рою гниллю, Ї досить ст≥йкими до пл¤мистостей,
але сприйн¤тлив≥ до хвороб кореневоњ системи та борошнистоњ роси.
ћорозост≥йк≥сть слабка, в
умовах Ћ≥состепу ”крањни з≥ в≥дсутност≥ сн≥гового покриву насадженн¤ часто
вимерзають.
«авд¤ки висок≥й
потенц≥йн≥й урожайност≥ та чудовому смаку ≥ вигл¤ду ¤г≥д, ≈лсанта займаЇ перше
м≥сце в ™вроп≥ за площами вирощуванн¤ в закритому ≥ в≥дкритому грунт≥.
≈рос (Eros) – сорт англ≥йськоњ селекц≥њ, виведений в 1986 роц≥
схрещуванн¤м ≈лсанти (Elsanta) та јллстар (Allstar).
—орт середнього терм≥ну
дозр≥ванн¤ (на 3-5 дн≥в ран≥ше «енги «енгани)
ягоди велик≥ та дуже велик≥, помаранчево-червон≥
з блиском, транспортабельн≥. ћ'¤коть ¤скраво-червона, соковита, кисло-солодкого
смаку.
ѕлодон≥жка легко в≥дриваЇтьс¤.
—орт Ї в≥дносно ст≥йким до с≥роњ
гнил≥, та середньо ст≥йким до вертицильозу.
ћорозост≥йк≥сть дещо краща, н≥ж
≈лсанти.
орона (Korona) – голландський сорт, виведений в 1972 роц≥ схрещуванн¤м
сорт≥в “амелла (Tamella) та ≤ндука (Induka).
—орт середньораннього терм≥ну
дозр≥ванн¤ (на 3-6 дн≥в ран≥ше «енги «енгани.)
ягоди в≥д середнього до великого
розм≥ру, в≥д ≥нтенсивно-червоного до темно-червоного забарвленн¤ з легким
блиском. ћ'¤коть помаранчево-червона, ароматична, приЇмного солодкого смаку.
ѕлодон≥жка в≥дриваЇтьс¤ погано.
–ослини сильно пошкоджуютьс¤
с≥рою гниллю та б≥лою пл¤мист≥стю лист¤, проте Ї досить ст≥йкими до вертицильозу.
—орт потребуЇ п≥двищеного
забезпеченн¤ вологою дл¤ отриманн¤ високого урожаю.
ћорозост≥йк≥сть дуже добра.
—имфон≥¤ (Symphony) – сорт шотландськоњ селекц≥њ, виведений в 1979 роц≥ при
схрещуванн≥ сорт≥в –апсод≥¤ (Rhapsody) ≥ ’ол≥дей (Holiday).
—орт середньоп≥знього строку
дозр≥ванн¤ (практично одночасно ≥з «енгою «енганою).
ягоди середнього ≥ великого
розм≥ру, забарвленн¤ ≥нтенсивно-червоне, з сильним блиском. ћ'¤коть червона,
р≥вном≥рно забарвлена, ароматна, приЇмного десертного смаку.
ѕлодон≥жка в≥дриваЇтьс¤ добре.
–ослини досить ст≥йк≥ до с≥роњ
гнил≥ ≥ вертицильозу та лише в незначн≥й м≥р≥ уражуютьс¤ хворобами лист¤.
ћорозост≥йк≥сть рослин досить добра.
’оней ( Honeoye) – сорт американськоњ селекц≥њ, виведений в 1979 роц≥
схрещуванн¤м сорт≥в ¬≥брант (Vibrant) ≥ ’ол≥дей (Holiday).
’арактеризуЇтьс¤ ранн≥м терм≥ном
дозр≥ванн¤ ( на 7-10 дн≥в ран≥ше в≥д «ена-«енгани).
ягоди велик≥ та дуже велик≥ ,
забарвленн¤ в≥д ≥нтенсивно-до темно-червоного, вир≥вн¤не по вс≥й поверхн≥ з
блиском. ћають помаранчево-червона, ароматна, винно-солодкого смаку.
ѕлодон≥жка легко в≥дриваЇтьс¤.
„ерез раннЇ дозр≥ванн¤ плод≥в
сорт може лише в незначн≥й м≥р≥ уражуватись с≥рою гниллю. —т≥йкий до хвороб
лист¤ , проте сприйн¤тливий до вертицильозу .
ћорозост≥йк≥сть рослин досить добра,
хоча через ранн≥й розвиток генеративних орган≥в кв≥ти можуть пошкоджуватись
весн¤ними приморозками.
ѕолка (Polka)- сорт н≥дерландськоњ
селекц≥њ середньоп≥знього строку дозр≥ванн¤ , виведений в 1977 роц≥ при
схрещуванн≥ сорт≥в ≤ндука (Induka) ≥ —≥ветта (Sivetta).
ƒозр≥ваЇ практично одночасно ≥з
«еною «енганою.
ягоди середнього розм≥ру , в
к≥нц≥ збору – др≥бн≥шають; забарвленн¤ в≥д ≥нтенсивно- до пурпурово-червоного,
з сильним блиском. ћ’¤коть ≥нтенсивно-червоного кольору , ароматна, в≥д солодкого
до солодко-кислого смаку.
ѕлодон≥жка легко в≥дриваЇтьс¤.
ягоди можуть уражатис¤ с≥рою
гниллю. —орт сприйн¤тливий до
вертицильозу . ћорозост≥йк≥сть рослин досить добра , хоча дещо слабша ,
н≥ж у «ени «енгани.
–ед. √аунтлет (Redgauntlet) – сорт виведений у
Ўотланд≥њ в 1956 роц≥ шл¤хом схрещуванн¤ сорт≥в јуч≥нкрув
лаймекс (Auchincruive Climax) ≥ Ќью ƒжерс≥ 1051 (New Jersey 1051).
—орт середнього терм≥ну
дозр≥ванн¤ ( на 2-4 дн≥ ран≥ше «ени «енгани ).
ягоди в≥д середнього до великого розм≥ру ; забарвленн¤ –
¤скраво-червоне, з легким полиском , дозр≥вають нер≥вном≥рно. ћ’¤коть
¤скраво-червона , мало-ароматична , кислого смаку , транспортабельн≥сть висока.
ѕлодон≥жка в≥дриваЇтьс¤ погано.
–ослини дуже ст≥йк≥ до с≥роњ гнилл≥,
пл¤мистостостей лист¤ та хвороб кореневоњ системи.
ћорозост≥йк≥сть рослин на прот¤з≥
зимового пер≥оду добра, проте через раннЇ цв≥т≥нн¤ кв≥ти можуть пошкоджуватись
весн¤ними приморозками.
≤сточн≥к (»сточник) – сорт виведений в ≤нститут≥ —ад≥вництва ”јјЌ шл¤хом
схрещуванн¤ сорт≥в ѕокахонтас (Pocakhontas) та √ренадир (Grenadier).
—орт середнього строку дозр≥ванн¤
(на дек≥лька дн≥в ран≥ше «енги «енгани), високоврожайний.
ягоди велик≥, св≥тло-червоного
забарвленн¤, в≥дносно транспортабельн≥.
—орт, особливо в дощов≥ роки,
уражуЇтьс¤ с≥рою гниллю.
«имост≥йк≥сть добра.
ѕрисв¤та – сорт виведений в
≤нститут≥ —ад≥вництва ”јјЌ шл¤хом схрещуванн¤ сорт≥в ѕокахонтас (Pocakhontas) * √ренадир (Grenadier) ≥ оралова 100 * «енга
«енгана.
—орт середньоп≥знього терм≥ну
дозр≥ванн¤.
ѕерш≥ ¤годи дуже велик≥ (до
40г.), пот≥м дещо др≥бн≥шають.
«абарвленн¤ ¤годи темно-червоне,
з блиском; м`¤кось червона, щ≥льна, приЇмного
десертного смаку.
“ранспортабельн≥сть ¤г≥д середн¤.
—орт досить ст≥йкий до хвороб
лист¤ та середньост≥йкий до с≥роњ гнил≥.
ћорозост≥йк≥сть добра.
–усан≥вка – сорт
раннього строку дозр≥ванн¤, виведений в ≤нститут≥ —ад≥вництва ”јјЌ шл¤хом
схрещуванн¤ сорт≥в Ћьв≥вська ранн¤ та авальЇр.
ягоди велик≥ ≥ дуже велик≥ (перш≥
– до 40-45г.), до к≥нц¤ збору др≥бн≥шають, ¤скраво-червон≥, з сильним блиском,
приЇмного кисло-солодкого смаку.
—орт ст≥йкий до грибкових
захворювань, але пошкоджуЇтьс¤ кл≥щем.
«имост≥йк≥сть добра.
ќктава – ранн≥й сорт, виведений в
≤нститут≥ —ад≥вництва ”јјЌ шл¤хом схрещуванн¤ сорт≥в ѕрисв¤та та ƒубровський –одн≥к.
ягоди велик≥, ширококон≥чн≥ з
шийкою.
ол≥р темно червоний, з блиском. ћ`¤коть ≥нтенсивно-червона, щ≥льна, соковита,
кисло-солодка.
«имост≥йк≥сть добра.
—орт високо транспортабельний,
чудо п≥дходить дл¤ ринку св≥жоњ продукц≥њ.
«енга «енгана (Senga Sengana) – найб≥льш поширений сорт н≥мецькоњ селекц≥њ, виведений в
1954 роц≥ схрещуванн¤м сорт≥в ћаркр≥ (Markee) ≥ —≥гер (Sieger).
—орт середньоп≥знього терм≥ну.
ягоди велик≥ але п≥д к≥нець
плодоношенн¤ др≥бн≥шають; забарвленн¤ в≥д ≥нтенсивного – до темно-червоного,
вир≥вн¤нн¤ по вс≥й поверхн≥. ћ`¤коть –
≥нтенсивно-червона, соковита, дуже ароматна.
ѕлодон≥жка добре вид≥л¤Їтьс¤.
“ранспортабельн≥сть ¤г≥д середн¤.
¬насл≥док розт¤гнутого пер≥оду
плодоношенн¤ рослини сильно уражаютьс¤ с≥рою гниллю та б≥лою пл¤мист≥стю лист¤,
проте досить ст≥йк≥ до хвороб кореневоњ системи.
—орт дуже морозост≥йкий.
Ќезважаючи на те, що «енга
«енгана була виведена б≥льш н≥ж п≥встол≥тт¤ тому, цей сорт до цих п≥р Ї
надзвичайно попул¤рним на ”крањн≥ та в р¤д≥ крањн ™вропи дл¤ вирощуванн¤
продукц≥њ на промислову переробку ≥ заморожуванн¤.
3.2 —орти нейтрального дн¤
ќстара (Ostara) – н≥дерландський сорт, виведений в 1969 роц≥ схрещуванн¤м
сорт≥в –ед √аунтлент (Redgauntles) ≥ маччерахс ƒаурернте (Marcherauch`s Dauerernte).
—орт нейтрального дн¤, в
р≥к посадки урожай отримують в≥д початку серпн¤ до п≥зньоњ осен≥, на наступний
р≥к – перший п≥к плодоношенн¤ – к у середньостиглих сорт≥в ( на 4-6 дн≥в ран≥ше
«енги «енгани), другий – в≥д початку серпн¤ до п≥зньоњ осен≥.
ягоди середнього розм≥ру,
¤скраво-червон≥, з блиском. ол≥р – вир≥вн¤ний по вс≥й поверхн≥. ћ`¤коть ¤сно-червона, соковита, приЇмного кисло-солодкого
смаку.
–ослини досить ст≥йк≥ до
хвороб лист¤, але уражуютьс¤ хворобами кореневоњ системи та с≥рою гниллю.
—елва (Selva) – американський сорт, виведений у 1983 роц≥ схрещуванн¤м
сорт≥в Ѕрайтон (Brighton), “афтс (Tufts) ≥ ѕаджеро (Pajaro).
—орт нейтрального дн¤. ¬
р≥к посадки урожай отримують в≥д початку серпн¤ до п≥зньоњ осен≥, на наступний р≥к
– перший р≥к плодоношенн¤ – ¤к у середньостиглих сорт≥в ( на 4-6 дн≥в ран≥ше
«енги «ангани), другий – в≥д початку серпн¤ до п≥зньоњ осен≥.
ягоди велик≥ та дуже
велик≥, червоно-рожев≥, х сильним блиском. ол≥р – вир≥вн¤ний по вс≥й поверхн≥.
ћ`¤коть ¤сно – червона, слабко ароматна, кисло
солодкого смаку.
–ослини досить ст≥йк≥ до
хвороб лист¤ та кореневоњ системи та середньо ст≥йк≥ до с≥роњ гнил≥.
≈верест (Everest)- британський сорт, виведений у 1998 роц≥ шл¤хом
схрещуванн¤ сорт≥в ≈в≥та (Evita) та ≤рв≥н (Irvine).
—орт нейтрального дн¤. ¬
р≥к посадки урожай отримують в≥д початку серпн¤ до п≥зньоњ осен≥, на наступний
р≥к – перший п≥к плодоношенн¤ – ¤к у середньостиглих сорт≥в ( на 4-6 дн≥в
ран≥ше «енги «енгани), другий – в≥д початку серпн¤ до п≥зньоњ осен≥.
ягоди велик≥ та дуже
велик≥, вир≥вн¤н≥, насичено-червоного кольору з сильним блиском. ћ`¤коть
¤скраво-червона, ароматна, соковита, кисло-солодкого смаку.
≈верест Ї найб≥льш
поширеним сортом нейтрального дн¤ в крањнах ™вропи завд¤ки в≥дм≥нн≥й
транспортабельност≥ продукц≥њ, привабливому зовн≥шньому вигл¤ду ¤г≥д та
ст≥йкост≥ рослин до с≥роњ гнил≥.
4.
“ехнолог≥¤ вирощуванн¤ сорт≥в нейтрального дн¤
—орти суниц≥ нейтрального
дн¤ здан≥ закладати генеративн≥ бруньки незалежно в≥д тривалост≥ осв≥тленн¤, а
отже, продукц≥ю можна отримати на прот¤з≥ досить тривалого терм≥ну при умов≥ на¤вност≥
в≥дпов≥дного температурного режиму.
“ак≥ сорти вирощують
р≥зними способами, проте найб≥льш ефективними Ї загущен≥ насадженн¤ та
технолог≥¤ вирощуванн¤ на пл≥вц≥.
¬ основному
використовуЇтьс¤ горщечкова чи контейнерна розсада, хоча створенн¤ насаджень
фр≥го рослинами також даЇ непоганий результат.
«начн≥ витрати на
садивний матер≥ал та на додатков≥ ресурси окупл¤тьс¤ високим врожаЇм поза
сезонноњ продукц≥њ.
Ќайб≥льш поширеним Ї
вирощуванн¤ сорт≥в нейтрального дн¤ на прип≥дн¤тих гр¤дах з крапельним
зрошенн¤м та мульчуванн¤м пл≥вкою.
ѕосадка проводитьс¤ в
кв≥тн≥-травн≥ однор¤дним чи ст≥чковим способом з густою 50-60 тис¤ч рослин на
гектар. „ерез 6 тижн≥в п≥сл¤ посадки починають видал¤ти кв≥тконоси, щоб дати
можлив≥сть рослинам накопичити достатню к≥льк≥сть поживних речовин дл¤
подальшого плодоношенн¤.
¬ липн≥ видаленн¤ кв≥ток
припин¤ють, ≥ з к≥нц¤ липн¤ – початку серпн¤ починають збирати врожай.
—орти нейтрального дн¤
плодонос¤ть до ос≥нн≥х заморозк≥в, а ¤кщо використовуЇтьс¤ просте пл≥вкове
укритт¤ – плодоношенн¤ може бути продовжено ще на 2-4 тижн≥.
”с≥ сорти ц≥Їњ групи мають
понижену зимост≥йк≥сть,тому, в основному, њх вирощують за однор≥чною
технолог≥Їю .ќднак при укритт≥ насаджень, соломою на наступний р≥к можна також
отримати суттЇвий урожай: спочатку червн≥(¤к звичайн≥ сорти), а пот≥м з к≥нц¤
липн¤ до завершенн¤ вегетац≥йного пер≥оду.
—орти нейтрального дн¤ особливо вимоглив≥ до умов живленн¤. ƒл¤
формуванн¤ рослин та пост≥йного плодоношенн¤ потр≥бн≥ п≥двищен≥ норми кал≥ю,
азоту, а також де¤ких м≥кроелемент≥в(зокрема бору).
ќптимальним Ї внесенн¤ добрива регул¤рно(щотижн¤)
з поливню водою – ось чому рекомендуЇтьс¤ використанн¤ крапельного зрошенн¤ .¬
той же час висок≥ л≥тн≥ температури(а особливо перегр≥в грунту п≥д пл≥вкою)
стають л≥м≥туючими факторами у технолог≥њ. “ому краплинне зрошенн¤ часто
поЇднують з дощуванн¤м . ј дл¤ додаткового охолодженн¤ розстел¤ють солому по
поверхн≥ пл≥вки дл¤ зменшенн¤ поглинанн¤
не6ю сон¤чних промен≥в.
¬ залежност≥ в≥д сорту та
технолог≥њ, що використовуЇтьс¤ можна отримати урожай в межах 30-50т/га в р≥к
посадки( на наступний р≥к – дещо менший).
¬икористовувати насадженн¤ сорт≥в
суниц≥ нейтрального дн¤ дл¤ плодоношенн¤ на трет≥й р≥к Ї, в б≥льшост≥ випадк≥в,
економ≥чно недоц≥льним через значне згущенн¤ рослин та посиленн¤ тиску
шк≥дник≥в ≥ хвороб.