Ќародногосподарське значенн¤ свинарства.
ласиф≥кац≥¤ пор≥д.
Ќародногосподарське
значенн¤ свинарства вин¤тково велике. —винарство – одна з основних галузей
тваринництва. Ќа частку свинини припадаЇ близько 40% усього виробництва м’¤са в
крањн≥. «а обс¤гом виробництва ≥ розм≥рами споживанн¤ свинина пос≥даЇ друге м≥сце
серед вид≥в м’¤са, поступаючись т≥льки перед ¤ловичиною. ≤з свинини виробл¤ють
багато ц≥нних продукт≥в (р≥зн≥ сорти ковбас, окороки, шинку, буженину тощо).
¬≥дходи забою свиней – шк≥ра, щетина, кишки, кров – Ї сировиною дл¤
промисловост≥.
¬иробництву свинини завжди
прид≥л¤ли значну увагу ¤к у всьому св≥т≥, так ≥ в ”крањн≥ зокрема. «а даними
‘јќ, у св≥товому масштаб≥ погол≥в’¤ свиней становило 912,7 млн. гол≥в, а
виробництво свинини – 88,4 млн.т.
ѕр≥оритетност≥ розвитку галуз≥ свинарства надаЇтьс¤ завд¤ки њњ
надзвичайно важливим б≥олог≥чно-господарським особливост¤м: багатопл≥дност≥,
швидкостиглост≥, економному використанню корм≥в, всењдност≥.
Ќа ”крањн≥ створено систему
спец≥ал≥зованих господарств, що включаЇ племзаводи, племгоспи, племферми,
користувальн≥ господарства, науково-досл≥дн≥ установи – ≤нститут свинарства
”јјЌ ≥м. ј.¬. васницького, ≤нститут тваринництва ”јјЌ, ≤нститут тваринництва
степових район≥в ≥м. ћ.‘.≤ванова “јскан≥¤-Ќова” та ≥н.
ѕородоутворенн¤ в ”крањн≥
в≥дбувалос¤ трьома шл¤хами. ѕерший – виведенн¤ пор≥д без м≥жпор≥дного
схрещуванн¤ на основ≥ акл≥матизац≥њ ≥мпортних пор≥д. ƒругий – пол≥пшенн¤
м≥сцевих груп свиней за рахунок використанн¤ заруб≥жних пор≥д. “рет≥й –
експериментальний, ¤кий ірунтуЇтьс¤ на схрещуванн≥ висококультурних пор≥д.
ѕроцес породоутворенн¤
продовжуЇтьс¤ ≥ нин≥. «алежно в≥д вимог споживача зм≥нюЇтьс¤ напр¤м
продуктивност≥ ≥снуючих пор≥д ≥ створюютьс¤ нов≥ генотипи. “ак, у зв’¤зку з
п≥двищенн¤м попиту на м’¤сну свинину в останн≥й час р≥зними методами селекц≥њ
ведетьс¤ робота по пол≥пшенню м’¤сних ¤костей в≥тчизн¤них ≥ по створенню нових
м’¤сних пор≥д свиней.
” св≥т≥ ≥снуЇ понад 100
пор≥д свиней, ¤к≥ мають практичне значенн¤, а взагал≥ з урахуванн¤м
аборигенних, локальних ≥ зникаючих – б≥льше 400 пор≥д. ¬ ”крањн≥ найб≥льш
поширеними в≥тчизн¤ними породами Ї велика б≥ла, украњнська степова б≥ла,
миргородська, а серед заруб≥жних – ландрас, дюрок.
ѕороди, залежно в≥д напр¤му
продуктивност≥, виробничого призначенн¤ ≥ плем≥нних ц≥нностей, д≥л¤ть на три
групи:
перша – ун≥версального
напр¤му продуктивност≥ ( велика б≥ла, украњнська степова б≥ла);
друга – м’¤сного напр¤му
продуктивност≥ (полтавська м’¤сна, украњнська м’¤сна, червонопо¤са, естонська
беконна, ландрас, уельська, дюрок, гепмшир, п’Їтрен);
трет¤ – сального напр¤му
продуктивност≥ (велика чорна, миргородська, украњнська степова р¤ба,
п≥вн≥чнокавказька).
—вин≥ м’¤сних пор≥д мають
розт¤гнутий неширокий тулуб, довжина ¤кого перевищуЇ обхват за лопатками.
≥ст¤к м≥цний, шк≥ра тонка, ребра не
крут≥, голова легка, к≥нц≥вки досить висок≥. ѕри в≥дгод≥вл≥ молодн¤ку одержують
б≥льше м’¤са, н≥ж сала. ћ’¤зова тканина росте ≥нтенсивно, а жиров≥дкладенн¤
спов≥льнене. ” тушах м≥ститьс¤ 58 – 62% м’¤са ≥ т≥льки 28 – 32% сала. Ќайкращих
м’¤сних свиней називають беконними, вони дають мало-жирну свинину дл¤
виробництва ц≥нних продукт≥в: бекону, окорок≥в, корейок та ≥н.
ƒл¤ свиней сального напр¤му
продуктивност≥ характерн≥ широкий ≥ глибокий тулуб, обхват за лопатками
дор≥внюЇ довжин≥ тулуба чи нав≥ть перевищуЇ його. √олова з трохи ув≥гнутим проф≥лем,
укорочена, з широким лобом, ребра круто поставлен≥, к≥ст¤к не грубий, к≥нц≥вки
коротк≥ й широко поставлен≥. ѕри в≥дгод≥вл≥ одержують туш≥ з великим вм≥стом
жиру – до 50%, к≥льк≥сть м’¤са становить 40 – 45%.
” свиней ун≥версального
напр¤му продуктивност≥ тулуб менш розт¤гнутий, н≥ж у м’¤сного ≥ сального типу.
” тушах цих свиней м≥ститьс¤ 53 – 56% м’¤са ≥ 34 – 37% сала. “варини можуть
давати в молодому в≥ц≥ м’¤сну свинину, але з надм≥рним вм≥стом жиру. ” свиней
старшого в≥ку в≥дкладаЇтьс¤ багато жиру.
¬елика б≥ла порода
¬иведена в јнгл≥њ в середин≥ ’≤’ ст. складним
в≥дтворним схрещуванн¤м свиней багатьох пор≥д. ” ’V≤≤ – ’V≤≤≤ ст. в
јнгл≥њ розводили м≥сцевих довговухих свиней, ¤к≥ були п≥зньосп≥лими ≥ погано використовували
корм. —початку породу пол≥пшували добором ≥ п≥дбором тварин при створенн≥
добрих умов год≥вл≥ та утриманн¤. “ак, скотозаводчику Ѕеквелу вдалос¤ одержати
групу пол≥пшених свиней у графств≥ Ћейстерському, ¤ких в≥н назвав
лейстерськими. ѕот≥м почали пол≥пшувати м≥сцевих свиней схрещуванн¤м њх з
≥ноземними породами. ƒл¤ схрещуванн¤ використовували неапол≥танських,
португальських ≥ особливо китайських свиней. “ак, у 1831 роц≥ було виведено
групу др≥бних б≥лих свиней. ƒр≥бних б≥лих свиней використали дл¤ виведенн¤
великоњ б≥лоњ породи.
—винар-аматор ≤.“улей схрещував лейстерських свиней з
др≥бною б≥лою породою. ѕ≥сл¤ багатор≥чноњ прац≥ в≥н показав на виставц≥ в 1801
р. групу великих тварин з добрими м’¤сними формами, ¤ку було названо
самост≥йною породою. —початку породу назвали йоркширською за м≥сцем виведенн¤ у
графств≥ …оркшир, а п≥зн≥ше – англ≥йською великою б≥лою.
¬ ”крањну перш≥ тварини англ≥йськоњ селекц≥њ були
завезен≥ п≥д к≥нець позаминулого стол≥тт¤. ѕотрапили вони переважно в
пом≥щицьк≥ маЇтки. ¬елика роль у робот≥ з ними належала плем≥нним
фермам-заводам ћ.ћ.ўепк≥на та ј.‘.Ѕудни.
” перш≥ роки –ад¤нськоњ влади було з≥брано
чистопородних тварин, що збереглис¤ п≥сл¤ громад¤нськоњ в≥йни, а в 1923 – 1931
рр. з јнгл≥њ завезено 257 кнур≥в ≥ 355 маток великоњ б≥лоњ породи. «авд¤ки
робот≥ по вдосконаленню ц≥Їњ породи було дос¤гнуто значного зб≥льшенн¤
продуктивност≥ свиней, зм≥нивс¤ тип тварин. “ак було створено нову в≥тчизн¤ну
породу великих б≥лих свиней. ќсновна маса тварин ц≥Їњ породи належить до
м’¤со-сального напр¤му продуктивност≥. ѓњ чисельн≥сть у загальн≥й к≥лькост≥
свинопогол≥в’¤ ”крањни становить 82,5 в≥дсотк≥в. ¬они добре пристосован≥ до
р≥зних природно-кл≥матичних умов, придатн≥ до розведенн¤ на свинарських
п≥дприЇмствах промислового типу.
Ѕудова т≥ла великих б≥лих свиней характеризуЇтьс¤
такими особливост¤ми: голова пом≥рноњ величини, проф≥ль трохи з≥гнутий; вуха
середньоњ величини, трохи нахилен≥ вперед; ши¤ пом≥рноњ довжини, зливаЇтьс¤ з
тулубом без перехвату, холка широка, пр¤ма; груди глибок≥ ≥ широк≥; спина
широка ≥ пр¤ма, боки глибок≥ з округлими ребрами; криж≥ середньоњ довжини,
широк≥, трохи в≥двисл≥; окороки широк≥, добре виповнен≥; шк≥ра тверда,
еластична, щетина довга ≥ порожн¤; к≥нц≥вки сух≥, м≥цн≥, рухи в≥льн≥.
“емперамент спок≥йний. ћасть б≥ла. “варини дуже велик≥. ѕлем≥нн≥ кнури у в≥ц≥ 3
рок≥в ≥ старше мають живу масу 300 –
¬раховуючи чисельн≥сть свиней великоњ б≥лоњ породи,
подальша плем≥нна робота ведетьс¤ щодо пол≥пшенн¤ м’¤сних властивостей,
створенн¤ стад з високими в≥дгод≥вельними та в≥дтворювальними ¤кост¤ми ≥
зниженн¤ затрат корму на
—виней великоњ б≥лоњ породи використовують у
свинарських господарствах ¤к материнськ≥ форми дл¤ одержанн¤ товарних пом≥сей ≥
г≥бридних тварин, особливо у спец≥ал≥зованих п≥дприЇмствах промислового типу.
√енотип породи широко використовують при створенн≥ л≥н≥й у системи виробництва
г≥бридних свиней.
“ехнолог≥њ виробництва свинини на
промислов≥й основ≥
ѕромислова технолог≥¤ виробництва свинини – це
зак≥нчений з виробничих цикл≥в безперервний процес, що об’ЇднуЇ на великих фермах
операц≥њ з обслуговуванн¤ та ≥нтенсивного використанн¤ тварин на баз≥
комплексноњ механ≥зац≥њ трудом≥стких процес≥в.
Ѕуд≥вництво великих комплекс≥в з високим ступенем
механ≥зац≥њ виробничих процес≥в спри¤ло вир≥шенню техн≥ко-економ≥чних ≥
найважлив≥ших соц≥альних проблем.
Ќа ”крањн≥ д≥ють комплекси р≥зноњ потужност≥, у
залежност≥ в≥д к≥лькост≥ вирощеного й в≥дгодованого молодн¤ку вони под≥л¤ютьс¤
на три групи: невелик≥ – до 12000 гол≥в; середн≥ на 24000, 36000, 54000 гол≥в ≥
велик≥ до 108000 гол≥в свиней, в≥дгодованих за р≥к.
—винарський комплекс – це велике спец≥ал≥зоване
п≥дприЇмство промиcлового типу в ¤кому виробництво грунтуЇтьс¤ на
застосуванн≥ сучасноњ
промисловоњ технолог≥њ, що забезпечуЇ масове
виробництво однор≥дноњ продукц≥њ високоњ ¤кост≥ при м≥н≥мальн≥й затрати прац≥,
корм≥в та ≥нших матер≥альних ресурс≥в.
«алежно в≥д породного складу, ≥нтенсивност≥ росту
погол≥в’¤, потужност≥ п≥дприЇмства, кл≥матичноњ зони, умов утриманн¤ та год≥вл≥
технолог≥њ можуть р≥знитис¤ м≥ж собою, але м≥н≥мальн≥ вимоги до показник≥в
виробництва залишаютьс¤ стаб≥льними (табл. 3).
≥нцевою метою ритм≥чно-потоковоњ системи виробництва
свинини Ї одержанн¤, вирощуванн¤ та реал≥зац≥¤ молодн¤ку свиней великими
однов≥ковими групами через певн≥ пром≥жки часу. ÷ього дос¤гають за рахунок
формуванн¤ такоњ к≥лькост≥ груп
свиноматок, ¤ка забезпечувала б пот≥к в одержанн≥ передбаченоњ
технолог≥Їю товарноњ продукц≥њ прот¤гом усього пер≥оду експлуатац≥њ
п≥дприЇмства, на¤вност≥ спец≥ал≥зованих прим≥щень дл¤ кожного етапу виробничого
процесу, ¤к≥ розпод≥л¤ють на секц≥њ ≥ використовують за принципом “все зан¤то –
все пусто”.
“аблиц¤ 3
ћ≥н≥мальн≥ вимоги до показник≥в продуктивност≥ свиней
при ≥нтенсивн≥й технолог≥њ вирощуванн¤
ѕоказники |
–≥вень продуктивност≥
при строках в≥длученн¤, дн≥в |
||
|
56 |
42 |
35 |
“ривал≥сть п≥дсисного
пер≥оду, дн≥в |
56 |
42 |
35 |
≥льк≥сть опорос≥в на
свиноматку за р≥к |
1,9 |
2,0 |
2,1 |
≥льк≥сть порос¤т при
народженн≥ на свиноматку за р≥к, гол≥в |
16 |
17 |
18 |
–еал≥зац≥¤ свиней на
свиноматку за р≥к, гол≥в |
13,5 |
14,0 |
14,5 |
ћаса порос¤т при
в≥длученн≥, кг |
15 |
10 |
8 |
—ередньодобовий
прир≥ст, г: |
|
||
на вирощуванн≥ ≥
в≥дгод≥вл≥ |
383 – 400 |
||
на в≥дгод≥вл≥ |
450 – 500 |
||
¬иробництво свинини на
початкову голову |
104 – 113 |
||
¬итрати корму на |
6,5 |
||
“ехнолог≥чний вих≥д,
%, не б≥льше |
20 |
||
” тому числ≥: |
|
||
порос¤т-сисун≥в |
12 |
||
порос¤т на дорощуванн≥ |
6 |
||
молодн¤ку на
в≥дгод≥вл≥ |
2 |
ѕ≥дприЇмство по виробництву свинини ¤вл¤Ї собою
комплекс основних ≥ допом≥жних прим≥щень. ƒо основних належать прим≥щенн¤: дл¤
кнур≥в з пунктом природного або штучного ос≥мен≥нн¤, дл¤ холостих ≥ поросних свиноматок,
дл¤ опоросу, вирощуванн¤ в≥длучених порос¤т, дл¤ в≥дгод≥вл≥, а в плем≥нних
господарствах, дл¤ вирощуванн¤ плем≥нного молодн¤ку. ƒо допом≥жних –
ветеринарний пункт з ≥зол¤тором, кормоцех, котельн¤, ремонтна майстерн¤, нав≥с
дл¤ транспорту, службов≥ прим≥щенн¤. Ќа комплекс≥ повинен бути дезбар’Їр ≥
санпропускник.
” господарствах промислового типу застосовують
внутр≥шньогосподарську спец≥ал≥зац≥ю, за ¤кою кожн≥й статево-в≥ков≥й груп≥
вид≥лен≥ окрем≥ прим≥щенн¤ з передбаченим режимом перем≥щенн¤ њх по виробничим
д≥льниц¤м.
–озроблений галузевий стандарт ќ—“ 10 34 – 87 “—вин≥.
“ипов≥ технолог≥чн≥ процеси в≥дтворенн¤, вирощуванн¤ ≥ в≥дгод≥вл≥ при
≥нтенсивн≥й технолог≥њ.
ќсновн≥
вимоги” встановлюЇ Їдин≥ зоотехн≥чн≥ ≥ технолог≥чн≥ вимоги дл¤ ≥нтенсивного
розведенн¤, вирощуванн¤ ≥ в≥дгод≥вл≥ свиней, ¤к≥ розповсюджуютьс¤ на ферми,
с≥льськогосподарськ≥ п≥дприЇмства, м≥жгосподарськ≥ об’Їднанн¤.
омплекс складаЇтьс¤ ≥з двох цех≥в: в≥дтворенн¤ ≥
в≥дгод≥вл≥. ÷ех в≥дтворенн¤ включаЇ в себе чотири виробничих д≥льниц≥. ƒо
першоњ д≥льниц≥ вход¤ть прим≥щенн¤ дл¤ утриманн¤ маток ≥ кнур≥в-пл≥дник≥в.
“варин утримують в ≥ндив≥дуальних станках у перш≥ 32 дн≥ супоросност≥. ѕ≥сл¤ 32
дн≥в п≥сл¤ ос≥мен≥нн¤ перевод¤ть у другу д≥льницю. ѓх утримують у групових
станках по 11 – 13 гол≥в ≥з розрахунку 1,8 –
“рет¤ д≥льниц¤ призначена дл¤ проведенн¤ опоросу та
утриманн¤ порос¤т-сисун≥в п≥д матками. —танки пристосован≥ дл¤ ф≥ксованого
утриманн¤ п≥дсисних маток. ѕ≥д маткою вирощують 10 – 11 порос¤т. ” перш≥ дн≥
житт¤ порос¤там сколюють гостр≥ к≥нчики зуб≥в, а також в≥др≥зають хвости, щоб
надал≥ запоб≥гнути в≥дкушуванню њх.
ѕ≥сл¤ в≥длученн¤ маток повертають на першу д≥льницю, а порос¤т, визначивши живу
масу њх по кожному опоросу ≥ в≥докремивши свинок в≥д кнурц≥в, перевод¤ть до
четвертоњ д≥льниц≥.
„етверта д≥льниц¤ призначена дл¤ вирощуванн¤
(дорощуванн¤) в≥длучених порос¤т. ≤з молодн¤ку, ¤кий надходить на дорощуванн¤, формують групи по 25 – 30 гол≥в
≥ утримують в групових станках ≥з розрахунку
ƒл¤ вирощуванн¤ молодн¤ку застосовують три- ≥ двофазну
системи. ѕри трифазн≥й систем≥ порос¤т п≥сл¤ в≥длученн¤ в≥д свиноматок
перевод¤ть у цех дл¤ дорощуванн¤
молодн¤ку, де утримують до передач≥ на
в≥дгод≥влю. ѕри двофазн≥й систем≥ порос¤т залишають у тих же станках, де
проходить опорос ≥ утримують до передач≥ на в≥дгод≥влю.
√алузевим стандартом передбачаЇтьс¤ 3 вар≥анти
м≥н≥мальних показник≥в продуктивност≥ свиней при ≥нтенсивн≥й технолог≥њ залежно
в≥д тривалост≥ п≥дсисного пер≥оду (табл. 4), ¤ким передбачено в 35, 42 ≥ 56
дн≥в.
“аблиц¤ 4
ћ≥н≥мальн≥ показники
продуктивност≥ свиней при ≥нтенсивн≥й в≥дгод≥вл≥
ѕоказники |
¬ар≥ант |
||
≤ |
≤≤ |
≤≤≤ |
|
“ривал≥сть п≥дсисного пер≥оду, дн≥ |
35 |
42 |
56 |
Ѕагатопл≥дн≥сть свиноматок, гол |
8,6 |
8,6 |
8,6 |
ѕрохолост свиноматок, % |
25 |
25 |
25 |
–≥чне бракуванн¤ свиноматок, % |
40 |
40 |
40 |
ћаса порос¤т при в≥длученн≥, кг |
8 |
10 |
15 |
—ередньодобовий прир≥ст порос¤т-сисун≥в, г |
197 |
212 |
248 |
¬≥к порос¤т при постановц≥ на в≥дгод≥влю, дн≥ |
120 |
112 |
106 |
ћаса порос¤т при постановц≥ на в≥дгод≥влю, кг |
35 |
33 |
30 |
—ередньодобовий прир≥ст на вирощуванн≥, г |
317 |
320 |
300 |
“ривал≥сть в≥дгод≥вл≥, дн≥ |
160 |
170 |
180 |
—ередньодобовий прир≥ст на в≥дгод≥вл≥, г |
455 |
440 |
430 |
ћаса свиней при реал≥зац≥й, кг |
108 |
108 |
108 |
÷ех в≥дгод≥вл≥ складаЇтьс¤ з двох виробничих д≥льниць.
“ривал≥сть в≥дгод≥вл≥ 116 – 120 дн≥в до дос¤гненн¤ молодн¤ком живоњ маси 112 –
онцентрац≥¤ великого погол≥в’¤ в умовах безвигульного
утриманн¤, раннЇ в≥длученн¤ порос¤т, ≥нтенсивне використанн¤ маточного стада й
одержанн¤ високих середньодобових прирост≥в потребують корми з високим вм≥стом ус≥х
необх≥дних речовин. ƒл¤ год≥вл≥ свиней у господарствах промислового типу
використовують р≥дк≥ та сух≥ корми й волог≥ сум≥ш≥. —ухими кормами досхочу
годують порос¤т з 15-го до 106-го дн¤ житт¤. орми подають у год≥вниц≥ за
допомогою транспортер≥в (стр≥чкових, шнекових, шайбових та ≥н.). ”с≥х ≥нших
свиней годують за нормами р≥дкими кормами волог≥стю 78 – 90% й вологими
сум≥шами. –≥дк≥ корми транспортують ≥ роздають по трубах ≥з застосуванн¤м
пневматичноњ установки ѕ”—; волог≥ сум≥ш≥ – моб≥льними кормороздавачами —-1,5,
–—-5ј, —ѕ-0,8, Ё—-1,7.
ƒл¤ напуванн¤ тварин використовують сосков≥ та
п≥петков≥ напувалки типу ѕј—-2Ѕ, ѕ——-1ј, ѕЅ—-1, а дл¤ порос¤т-сисун≥в
прим≥щенн¤ обладнують напувалками ѕЅѕ-1 та —ѕ-108.49.02.010.
ѕотр≥бний м≥крокл≥мат у прим≥щенн¤х створюЇтьс¤
системами автоматичних вентил¤ц≥йно-опалювальних установок типу “ л≥мат”
електрокалориферами ќ Ѕ, теплогенераторами “√-1ј, “√-1,5, “√-2,5ј. Ћ≥гво
порос¤т-сисун≥в додатково об≥гр≥ваютьс¤ ≥нфрачервоними лампами. «алежно од в≥ку
тварин температуру пов≥тр¤ п≥дтримують у межах 18 – 24°—, а волог≥сть 60 – 75%.
√н≥й з прим≥щень видал¤Їтьс¤ транспортерною та
г≥дравл≥чною системами. ѕ≥сл¤ знезараженн¤ його використовують ¤к орган≥чне
добриво.
ѕроектована технолог≥¤, виход¤чи з розм≥ру
п≥дприЇмства, повинна передбачати ц≥лор≥чне, р≥вном≥рне за часом виробництво
продукц≥њ з розд≥ленн¤м технолог≥чного процесу на окрем≥ етапи та њх виконанн¤
на спец≥ал≥зованих д≥льниц¤х виробництва.
ќсновн≥
характеристики продуктивност≥ тварин
“ривал≥сть холостого пер≥оду свиноматок, дн≥в
15
–≥вень авар≥йних опорос≥в, %
10
≥льк≥сть опорос≥в свиноматок за р≥к
2
Ѕагатопл≥дн≥сть технолог≥чних свиноматок, порос¤т
10
–≥вень прохолосту свиноматок, %
20
ѕер≥од
умовноњ поросност≥, дн≥в
30
“ривал≥сть п≥дсисного пер≥оду, дн≥в
45
¬≥дх≥д порос¤т за пер≥од п≥дсису, %
10
—ередн¤ жива маса порос¤т у 60-денному в≥ц≥, кг
16
—ередньодобовий прир≥ст п≥дсвинк≥в у пер≥од
дорощуванн¤, г 300
—ан≥тарний брак п≥дсвинк≥в у пер≥од дорощуванн¤,
%
5
—ередн¤ жива маса п≥дсвинк≥в при вибракуванн≥, кг
20
—ередн¤ жива маса 1 голови при постановц≥ на
в≥дгод≥влю, кг 36
—ередньодобовий прир≥ст на в≥дгод≥вл≥, г
500
—ан≥тарний
брак молодн¤ку на в≥дгод≥вл≥, %
2
—ередн¤ жива маса вибракуваного молодн¤ку в пер≥од
в≥дгод≥вл≥, кг 60
—ередн¤ жива маса 1 голови при зн¤тт≥ з в≥дгод≥вл≥,
кг
110
–≥вень вибракуванн¤ технолог≥чного стада та
свиноматок, % 30
—ередн¤ жива маса вибракуваних свиноматок п≥сл¤
в≥дгод≥вл≥, кг 200
—ередн¤ жива маса кнур≥в, кг
260
ѕостановка поросних свиноматок у свинарник-маточник
не п≥зн≥ше 110-го дн¤ поросност≥.