√еогаф≥чно –
кл≥матичне положенн¤ ”крањни
“еритор≥¤
”крањни розташована переважно в пом≥рному кл≥матичному по¤с≥, лише
п≥вденний берег риму – в субтроп≥чному. ƒл¤ прикладу, п≥вдень ”крањни
знаходитьс¤ на одн≥й широт≥ з п≥вн≥чною частиною ≤тал≥њ.
л≥матичн≥ умови ≥ грунти загалом спри¤тлив≥ дл¤
с≥льськогосподарського виробництва. ‘лору ”крањни складають близько тридц¤ти
тис¤ч рослин. ÷е створюЇ добр≥ умови дл¤ розвитку бдж≥льництва.
–ельЇф ”крањни переважно р≥внинний. Ћише на заход≥
височать пасма ”крањнських арпат ≥ на п≥вдн≥ – римськ≥ гори. Ќайвища точка
”крањни – гора √оверла (2061 метр) знаходитьс¤ в арпатах. Ќайвища точка
римських г≥р – гора –оман- ош (1545 метр≥в).
Ќайб≥льша р≥чка ”крањни – ƒн≥про. ¬ажливу роль, ¤к водн≥
артер≥њ, в≥д≥грають, також, р≥чки ƒунай, ƒн≥стер, —≥верський ƒонець та ≥нш≥. ¬
”крањн≥, також, багато невеликих р≥чок, ¤к≥ додають неповторного колориту
украњнськ≥й природ≥.
”крањна - одна з пров≥дних держав св≥ту, ¤ка маЇ
розвинене бдж≥льництво, що забезпечуЇ запиленн¤ ентомоф≥льних
с≥льськогосподарських культур, виробництво достатньоњ к≥лькост≥ меду, воску
кв≥ткового пилку пропол≥су маточного молочка, бджолиноњ отрути дл¤ потреб
населенн¤, харчовоњ, медичноњ, парфумерно-косметичноњ й ≥нших галузей та дл¤
експортних потреб. ” св≥т≥ ”крањну визнають ¤к батьк≥вщину культурного
бдж≥льництва, заснованого працею основоположника прогресивних ≥дей у галуз≥ -
ѕ. ≤. ѕрокоповича (1775-1850 рр.).
Ѕдж≥льництво ”крањни маЇ запилювально-медовий напр¤м. «а
даними ћ≥н≥стерства статистики, в ус≥х категор≥¤х господарств нал≥чуЇтьс¤ до 3
млн. бджолиних с≥мей. ўор≥чне виробництво меду на пас≥ках ус≥х категор≥й
господарств складаЇ в≥д 40 до 60 тис. тонн (об'Їм експорту меду - близько 3-5
тис. тонн). ¬алове виробництво воску-1,2-1,4 тис. тонн. ¬ажливим економ≥чним
показником галуз≥ Ї виробництво додаткових продукт≥в бдж≥льництва - пропол≥су,
кв≥ткового пилку, маточного молочка, трутневого гомогенату, бджолиноњ отрути,
¤к≥ е основою виготовленн¤ низки ц≥нних л≥кувальних препарат≥в та продукт≥в
харчуванн¤. Ќа жаль, виробництво цих продукт≥в щор≥чно зменшуЇтьс¤ через
в≥дсутн≥сть њх збуту.
ќсновою кормовоњ бази бдж≥льництва в степов≥й,
л≥состепов≥й та польськ≥й зонах Ї медоносн≥ с≥льськогосподарськ≥ культури,
нектарозапас ¤ких становить 59-87% в≥д загального обс¤гу рег≥ону ¬ р≥зних зонах
крањни питома вага цих рослин не однакова. “ак, у степов≥й зон≥ товарний
медозб≥р, здеб≥льшого, даЇ сон¤шник (77,6% всього нектарозапасу) та нас≥нники
багатор≥чних трав (11,6%); в л≥состепов≥й - гречка (44,6%), сон¤шник (23,4%),
багатор≥чн≥ трави (10,3%); в пол≥ськ≥й - багатор≥чн≥ трави (45,6%); в арпатах
- конюшина червона (42,0%) та р≥пак озимий (11,4%).
—учасне
бдж≥льництво Ї важливою допом≥жною галуззю с≥льського господарства. …ого
значенн¤ не обмежуЇтьс¤ лише виробництвом ≥ одержанн¤м прибутк≥в в≥д реал≥зац≥њ
меду та ≥ншоњ продукц≥њ. ¬ жив≥й природ≥, завд¤ки запиленню ентомоф≥льних
рослин, медоносн≥ бджоли стали важливим елементом п≥дтримки встановлених
багатосторонн≥х зв’¤зк≥в у тваринному ≥ рослинному св≥т≥. «апиленн¤ бджолами
пос≥в≥в ≥ насаджень с≥льськогосподарських культур дозвол¤Ї значно п≥двищувати
њх урожайн≥сть. «ростаЇ значенн¤ бдж≥л ≥ ¤к живого ≥ндикатора навколишнього
середовища.
ѕри орган≥зац≥њ пас≥ки потр≥бно враховувати те, що м≥сце
дл¤ нењ повинно в≥дпов≥дати кращим умовам дл¤ бдж≥л ≥ не створювати
незручностей дл¤ людей. ѕас≥ка — земельна д≥л¤нка, на ¤к≥й розм≥щують вулики з
бджолами, там же розташован≥ буд≥вл≥ з необх≥дним обладнанн¤м та ≥нвентарем. ”
с≥льськогосподарських п≥дприЇмствах пас≥ка Ї первинним виробничим п≥дрозд≥лом
бдж≥льництва. якщо в господарств≥ Ї к≥лька пас≥к (бдж≥льницька ферма), то на
одн≥й ≥з них влаштовують центральну базу, де зосереджують основн≥ технолог≥чн≥
процеси — переробку ≥ збер≥ганн¤ продукц≥њ, виготовленн¤ та ремонт вулик≥в
тощо. « ус≥Їњ пас≥чноњ територ≥њ в≥докремлюють майданчик дл¤ вулик≥в, ¤к≥
розм≥щують р¤дами, в шаховому пор¤дку або групами. ѕас≥ки розм≥щують на
п≥двищених м≥сц¤х, ¤к≥ добре прогр≥ваютьс¤ сонцем та захищен≥ в≥д в≥тр≥в, мають
хорошу кормову базу, на в≥дстан≥ не ближче 500 м в≥д шосейних дор≥г,
високовольтних л≥н≥й, водойм ≥ 1 км — в≥д тваринницьких прим≥щень та переробних
п≥дприЇмств. “еритор≥ю
стац≥онарноњ пас≥ки огороджують суц≥льним, не нижче н≥ж 2,5 м, тином,
обсаджують плодовими деревами ≥ кущами. ¬≥дведенн¤ земельних д≥л¤нок дл¤
розм≥щенн¤ такоњ пас≥ки необх≥дно погоджувати з органами державного управл≥нн¤
з питань ветеринарноњ медицини ≥ м≥сцевими органами влади.
ѕри
визначенн≥ розм≥ру точка враховують, що на одну бджолину с≥м'ю потр≥бно 20-40
м2 площ≥, залежно в≥д способу розм≥щенн¤ бдж≥л. ¬улики встановлюють на
п≥дставках не нижче 30 см в≥д земл≥ льотками на п≥вдень або п≥вденний сх≥д з
незначним нахилом вперед, на в≥дстан≥ 6 м один в≥д одного ≥ не менше 4 м м≥ж
р¤дами. ѕеред льотками облаштовують сан≥тарн≥ площадки розм≥рами 0,5х0,5 м. Ќа
точку в≥двод¤ть д≥л¤нки дл¤ розм≥щенн¤ контрольного вулика (нав≥с 1,5х2 м),
поњлок дл¤ бдж≥л.
«
виробничих прим≥щень на територ≥њ точка будують пас≥чний будинок, сотосховище,
а при необх≥дност≥ — зим≥вник. Ќа кожн≥й пас≥ц≥ мають бути резервн≥ вулики
(10-15% в≥д загальноњ чисельност≥ бджолиних с≥мей) ≥ ст≥льников≥ рамки (не
менше 30% в≥д загальноњ к≥лькост≥ рамок).
«а рахунок
дерев ≥ чагарник≥в створюють зат≥ненн¤ вулик≥в у денн≥ години. ќднак м≥сце пас≥ки
та вулики повинн≥ тимчасово об≥гр≥ватис¤ сонцем, особливо в ранков≥ години. ”
випадку перевезенн¤ на медозб≥р передбачають п≥д'њзд дл¤ автомоб≥л¤, дор≥жку ≥
хв≥ртку дл¤ п≥днесенн¤ вулик≥в.
¬ласникам
бджолиних с≥мей видаЇтьс¤ паспорт установленоњ форми. ѕрац≥вники ветеринарноњ
служби контролюють стан пас≥ки ≥ робл¤ть у паспорт≥ в≥дпов≥дн≥ в≥дм≥тки. ѕо
пред'¤вленню паспорта кер≥вниками господарств, фах≥вц¤ми бдж≥льництва ≥
м≥сцевих орган≥в влади вир≥шують питанн¤ про розм≥щенн¤ пас≥к на коч≥вл≥.
ƒотриманн¤ ветеринарно-зоотехн≥чних правил пас≥чниками спри¤Ї утриманню
здорових ≥ сильних бджолиних с≥мей, попереджаЇ по¤ву ≥ поширенн¤ хвороб.
Ѕдж≥льництво та
сучасн≥сть
ѕ≥сл¤ здобутт¤ ”крањною незалежност≥ к≥льк≥сть бджолиних
с≥мей скорочувалас¤ та коливалас¤. “ак, у результат≥ масовоњ загибел≥ бдж≥л взимку-навесн≥
2002—2003 рок≥в бджолос≥мей залишилос¤ трохи б≥льше за два м≥льйони. Ќин≥ њх
близько трьох м≥льйон≥в. ¬алове виробництво меду оц≥нюЇтьс¤ в 50 тис. тонн.
(оц≥нки коливаютьс¤ в≥д 40 до 60 тис. тонн). “обто ефективн≥сть середньоњ
бджолиноњ с≥м’њ зросла б≥льш ¤к у п≥втора разу — до
р≥м меду,
продаЇтьс¤ безл≥ч ≥нших продукт≥в бдж≥льництва. Ќаприклад, воску в ”крањн≥
виробл¤Їтьс¤ 1,2—1,4 тис. тонн на р≥к. ќбс¤ги виробництва пропол≥су, кв≥ткового
пилку, маточного молока, трутневого гомогенату, бджолиноњ отрути нев≥дом≥.
¬≥домо т≥льки, що ц≥ продукти виробл¤ють в основному кустарними методами, у
невеликих к≥лькост¤х. ≤ програють за ц≥ною, наприклад, китайському ≥мпорту.
якась
к≥льк≥сть украњнського меду — за р≥зними оц≥нками, в≥д 1 до 5 тис. тонн — йде
на експорт. «агалом обс¤г виробництва у бдж≥льництв≥ оц≥нюЇтьс¤ в п≥вм≥ль¤рда
гривень, що в≥дпов≥даЇ середн≥й ц≥н≥ меду 8,3 грн. за к≥лограм. Ѕ≥льш≥сть ≥з
700-тис¤чноњ арм≥њ пас≥чник≥в — це любител≥, ¤к≥ мають к≥лька вулик≥в ≥ качають
мед дл¤ себе та своњх близьких. ¬важають, що вони виробл¤ють близько 40% меду в
крањн≥. ѓхн≥й продукт, ¤к правило, не потрапл¤Ї на ринок чи потрапл¤Ї туди в
м≥зерних к≥лькост¤х. “ретина в≥д загального виробництва меду припадаЇ на
невелик≥ приватн≥ комерц≥йн≥ пас≥ки. ¬елик≥ с≥льгоспп≥дприЇмства виробл¤ють
близько 5% меду; ст≥льки ж припадаЇ ≥ на л≥сгоспи, б≥льш≥сть ≥з ¤ких мають своњ
пас≥ки. Ќац≥ональною програмою розвитку бдж≥льництва до 2011 року, передбачалос¤
зб≥льшенн¤ за цей час к≥лькост≥ бджолиних с≥мей в ”крањн≥ до 6 млн.,
виробництва меду — до 120 тис. тонн, а його експорту — до 20 тис. тонн. ƒл¤
дос¤гненн¤ ц≥Їњ мети розробили програму «ћаксимум»
ѕрограма бдж≥льництва –«максимум»
Ѕ≥льш≥сть
др≥бних ≥ середн≥х пас≥чник≥в ставл¤тьс¤ до таких рубеж≥в б≥льш н≥ж скептично.
ѕричина проста: вони працюють в основному на внутр≥шн≥й ринок, а на ньому
спостер≥гаютьс¤ ознаки насиченн¤. «нижуютьс¤ закуп≥вельн≥ ц≥ни на мед,
зростають ц≥ни на бензин (потр≥бний дл¤ перевезенн¤ вулик≥в м≥ж зонами цв≥т≥нн¤
медонос≥в ≥ перевезенн¤ самого меду), на цукор (потр≥бний дл¤ п≥дгод≥вл≥
бдж≥л), на деревину (отже, на вулики та бджол¤рський ≥нвентар)... ѕадаЇ
рентабельн≥сть пас≥к, де¤к≥ з них змушен≥ згортати виробництво. ƒе вже тут до
дворазового зростанн¤!
ѕроте, ¤к
вважають чимало пас≥чник≥в, наприклад, голова «Ѕратства бджол¤р≥в ”крањни»
—ерг≥й ”ласик, внутр≥шньому ринку меду Ї куди зростати. Ќе кажучи вже про
великий експортний потенц≥ал украњнського бдж≥льництва: св≥товий попит на мед
теж зростаЇ, а разом ≥з ним — ≥мпорт меду розвиненими крањнами. «давалос¤ б,
виробл¤й солодкий продукт на благо власноњ крањни та вс≥Їњ ™вропи. ќднак це все теор≥¤, проблема в тому, що внутр≥шн≥й ринок
меду в ”крањн≥ неорган≥зований бджол¤р≥ або продають свою продукц≥ю сам≥, за допомогою друз≥в
≥ знайомих, або в них њњ скуповують оптовики.
«акуп≥вельна
ц≥на на мед становить сьогодн≥ 5—10 грн. за к≥лограм. ѓњ нижн¤ межа майже
зр≥вн¤лас¤ з роздр≥бною ц≥ною цукру. р≥м цього, оптовики часто балуютьс¤ з
бджол¤рами в≥дстрочкою платежу. Ѕувають ≥ в≥дверт≥ «кидки». Ќавар оптовик≥в
можна оц≥нити, виход¤чи з того, що закуп≥вельна й роздр≥бна ц≥ни меду
в≥др≥зн¤ютьс¤ втроЇ. “аким чином, у пас≥чника Ї виб≥р: або продати мед швидко,
без турбот й одержати хоча б ¤к≥сь грош≥, так≥ необх≥дн≥ вл≥тку, або притримати
мед до зими та зайн¤тис¤ його продажем самост≥йно, уже за роздр≥бними ц≥нами,
через друз≥в ≥ знайомих.
ѕроте
багато меду так не продаси. Ќа де¤ких пас≥ках Ї нереал≥зован≥ запаси з минулих
рок≥в, котр≥ оптовики ≥нод≥ скуповують ще дешевше. —тарий мед перем≥шують з
новим дл¤ здешевленн¤ к≥нцевого продукту. Ќа шкоду ¤кост≥.
¬исновок:
внутр≥шн≥й ринок меду насичений саме в тому стан≥, у ¤кому в≥н перебуваЇ. ўось
зм≥нити в ньому др≥бн≥ виробники не в змоз≥. ƒати поштовх дл¤ зм≥н може лише
держава.
«алишаЇтьс¤
спод≥ватис¤ на зб≥льшенн¤ експорту. ƒл¤ пор≥вн¤нн¤: роздр≥бна ц≥на на мед у
крањнах ™вропи с¤гаЇ к≥лькох Ївро за к≥лограм, тобто, у 2,5—3 рази вища, н≥ж у
нас. «олоте дно, та не про нас. ” б≥льшост≥ розвинених крањн д≥ють надзвичайно жорстк≥ норми та стандарти
¤кост≥ щодо меду. ƒл¤ зд≥йсненн¤ поставок у ц≥ крањни необх≥дно надати пакет
документ≥в, ¤к≥ п≥дтверджують ¤к≥сть. ≤ тут виникаЇ в≥дразу к≥лька проблем.
ѕо-перше,
невелик≥ виробники не витрачатимутьс¤ на експертизи та одержанн¤ р≥зноман≥тних
сертиф≥кат≥в на парт≥њ меду в к≥лька сотень к≥лограм≥в ≥ нав≥ть у к≥лька тонн.
ѕо-друге,
лаборатор≥й, ¤к≥ можуть видати такий сертиф≥кат, в ”крањн≥ поки що аж дв≥ — у
иЇв≥ та Ћьвов≥. ƒо того ж позитивн≥ результати експертизи, проведеноњ в них,
зовс≥м не обов’¤зково буде п≥дтверджено в Ївропейських лаборатор≥¤х.
онкуренц≥¤.
ѕо-третЇ, в
”крањн≥ тривалий час були в≥дсутн≥ сам≥ стандарти ¤кост≥ на продукц≥ю
бдж≥льництва — д≥¤в √ќ—“ 1987 року. Ќов≥ стандарти розроблен≥ т≥льки в
поточному роц≥, проте ще не до к≥нц¤ пройшли процес затвердженн¤ в
бюрократичних ≥нстанц≥¤х.
ѕо-четверте,
попри те, що украњнський мед досить високоњ ¤кост≥, в≥н «кульгаЇ» на високий вм≥ст
антиб≥отик≥в та ≥нших л≥карських речовин, ¤к≥ бджол¤рам рекомендують
застосовувати дл¤ «оздоровленн¤» ≥ л≥куванн¤ бдж≥л. ÷е, звичайно,
загальносв≥това проблема: еп≥дем≥њ в останн≥ роки вражали бдж≥л в ≤спан≥њ,
Ќ≥меччин≥ та ≥нших крањнах, ≥ св≥т ≥з ними боретьс¤ (наприклад, вивод¤ть породи
бдж≥л ≥з розвиненою г≥г≥Їн≥чною повед≥нкою, ¤к≥ в≥дчувають меншу потребу в
л≥карськ≥й проф≥лактиц≥ захворювань).
¬ ™вроп≥
продукт у таких випадках належить утил≥зувати. –озпов≥дають, були випадки, коли
така утил≥зац≥¤ ви¤вл¤лас¤ ф≥ктивною, а украњнський мед спок≥йно продавали п≥д
вигл¤дом чеського чи швейцарського — благо, смаков≥ та ароматн≥ ¤кост≥ продукту
ц≥лком на р≥вн≥.
“аким
чином, нав≥ть великому оптовику продати виг≥дно украњнський мед за кордоном
досить важко. ћожна продати дешево. Ќаприклад, у ѕольщу. ƒе украњнський продукт
зм≥шують ≥з дорогим ™—-≥вським чеським медом (¤кий вважають одним ≥з найкращих
у ™вроп≥). ќтриманий мед ≥з високими характеристиками, але нижчою ц≥ною
продають до Ќ≥меччини, Ѕритан≥њ та ‘ранц≥њ п≥д вигл¤дом чеського та
польського...
ќтже, дл¤
того щоб можна було казати про ≥стотне зростанн¤ експорту украњнського меду,
його просуванн¤ на св≥товому ринку маЇ також п≥дтримати держава. ѕередус≥м
створенн¤м ефективноњ сертиф≥кац≥йноњ бази. ≤накше з≥ вступом ”крањни до —ќ“
наша медова промислов≥сть буде приречена на в≥чний кустарний р≥вень. ћедова
промислов≥сть розвивалас¤ б краще, ≥ приносила б≥льше прибутку, ¤кби держава
звертала б≥льше уваги на проблеми бдж≥льництва.
—ѕ≈÷≤јЋ≤«ј÷≤я, ¬»–ќЅЌ»„≤
Ќјѕ–яћ » ѕј—≤
Ѕдж≥льництво Ї важливою галуззю с≥льськогосподарського
виробництва. –озведенн¤м бдж≥л в ”крањн≥ займаютьс¤ с≥льськогосподарськ≥
п≥дприЇмства, серед них: приватно-орендн≥, кооперативн≥, державн≥ та ≥нш≥, що
виникли в умовах реформуванн¤ р≥зних форм власност≥; значну питому вагу
займають в загальн≥й чисельност≥ пас≥ки фермерських господарств, а основна маса
бджолиних с≥мей зосереджена на любительських пас≥ках. як ≥ дл¤ ≥нших галузей
с≥льськогосподарського виробництва, дл¤ бдж≥льництва характерн≥ спец≥ал≥зац≥¤,
виробничий напр¤мок, ¤к≥ мають своњ особливост≥ у зв'¤зку з≥ специф≥кою галуз≥.
—пец≥ал≥зац≥¤, напр¤мок господарського використанн¤ бдж≥л, р≥вень виробництва ≥
структура окремих вид≥в продукц≥њ бдж≥льництва залежать в≥д багатьох фактор≥в,
основними серед ¤ких Ї кл≥матичн≥ умови, кормова база бдж≥льництва, розвиток
землеробства, його культура, стан економ≥ки та ≥н. ќсновн≥ форми спец≥ал≥зац≥њ
у бдж≥льництв≥: вузька, зональна, м≥жгосподарська, створенн¤ бджолокомплекс≥в,
спец≥ал≥зац≥¤ де¤ких господарств, внутр≥шньогосподарська, внутр≥шньофермська,
спец≥ал≥зац≥¤ на пас≥ц≥. ≤з р≥зних виробничих
напр¤м≥в бдж≥льництва найб≥льшого розповсюдженн¤ набуло медово-товарне,
головним напр¤мом ¤кого Ї виробництво товарного меду. як правило, в господарствах
такого напр¤му к≥льк≥сть бджолиних с≥мей становить б≥льше тис¤ч≥, а вих≥д
товарного меду коливаЇтьс¤ в≥д 35 до 80 кг ≥ б≥льше в≥д одн≥Їњ бджолиноњ с≥м'њ.
ћедово-запилювальний
напр¤мок бдж≥льництва маЇ поширенн¤ в р≥зних зонах, де вирощують ентомоф≥льн≥ культури.
Ѕджоли тут використовуютьс¤ дл¤ њх запиленн¤, п≥двищенн¤ врожайност≥ та
пол≥пшенн¤ ¤кост≥ плод≥в. “оварний мед тут отримують в основному за рахунок
вирощуваних с≥льськогосподарських культур.
«апилювальний
напр¤мок маЇ на мет≥ використанн¤ бдж≥л на запиленн≥ с≥льськогосподарських
культур, у тому числ≥ в овочевих комб≥натах, сад≥вничих комплексах. ѕри цьому
отриманн¤ товарноњ продукц≥њ бдж≥льництва не планують, а вс≥ затрати на
утриманн¤ бдж≥л в≥днос¤ть на запилюван≥ культури.
ћатковив≥дн≥
та бджолорозпл≥дницьк≥ пас≥ки займаютьс¤ розмноженн¤м бдж≥л та виведенн¤м маток
дл¤ реал≥зац≥њ. —при¤тлив≥ умови дл¤ розвитку цього напр¤мку бдж≥льництва Ї на
«акарпатт≥. —творюютьс¤ плем≥нн≥ пас≥ки та матковив≥дн≥ розпл≥дники.
¬иробництвом пакет≥в бдж≥л займаЇтьс¤ багато бджоло-ферм р≥зних форм власност≥.
ƒуже перспективним Ї
напр¤мок, пов'¤заний з комплексним використанн¤м бдж≥л: запиленн¤
с≥льськогосподарських культур, виробництво товарного меду, воску, кв≥ткового
пилку, маточного молочка, бджолиноњ отрути, пакет≥в бдж≥л та ≥н. ƒосв≥д
показуЇ, що цей напр¤мок Ї найб≥льш ефективним ≥ перспективним дл¤ господарств
фермерського типу. ќсоблива роль при цьому в≥дводитьс¤ орган≥зац≥њ в≥дпов≥дноњ
розфасовки та упаковки продукц≥њ шл¤хом створенн¤ спец≥альних л≥н≥й, цех≥в.
¬ажливе м≥сце повинна зайн¤ти також реклама продукт≥в бд
¬»Ѕ≤–
ћ≤—÷я ƒЋя ѕј—≤ »
¬далий виб≥р м≥сц¤ дл¤ пас≥ки (чи то центральноњ бази, чи
б≥л¤ нектаронос≥в у пер≥од коч≥вл≥) - перша складова усп≥ху. Ќа центральн≥й баз≥
пас≥ку краще розм≥щувати в садку, на п≥вденному, п≥вденно-сх≥дному чи
п≥вденно-зах≥дному схил≥. ƒобре, ¤кщо пор¤д е полезахисна смуга, р≥дкол≥сс¤.
ѕас≥ка повинна бути над≥йно захищена в≥д в≥тр≥в живою огорожею, буд≥вл¤ми.
ѕрактикують обсаджуванн¤ центральноњ бази нектароносними деревами та кущами, в
тому числ≥ чотирма видами липи (др≥бнолистою, великолистою, ср≥бл¤стою та
американською), що зацв≥тають посл≥довно. раще розм≥щувати пас≥ку там, де у
рад≥ус≥ 2-3 км достатньо медонос≥в, що кв≥тують у р≥зний час та в≥дзначаютьс¤
тривалим медозбором, що не виключаЇ необх≥дност≥ у раз≥ потреби орган≥зац≥њ
коч≥вель. Ќе можна ставити пас≥ку на шл¤ху перельоту бдж≥л з ≥нших пас≥к. ÷е
неминуче викличе напади, зльоти, буде супроводжуватис¤ поширенн¤м збудник≥в
заразних хвороб бдж≥л.
ѕас≥ку сл≥д
розм≥щувати на в≥дстан≥ 3-4 км в≥д великих пас≥к. ” зон≥ продуктивного льоту
бдж≥л повинно бути к≥лька нектаронос≥в (за неспри¤тливих погодних умов дл¤
одного з них допоможе ≥нший). ѕри цьому перевагу в≥ддають перес≥чен≥й
м≥сцевост≥ з б≥льш родючими ірунтами, де кв≥туванн¤ нектаронос≥в тривал≥ше.
¬≥дстань до тваринницьких ферм не повинна бути меншою 300-400 м, що виключатиме
потрапл¤нн¤ у воду гнойових сток≥в. ѕоблизу пас≥ки не повинно бути великих
водойм, оск≥льки це може призвести до загибел≥ значноњ к≥лькост≥ бдж≥л,
особливо п≥д час в≥тр≥в. Ќе сл≥д також розм≥щувати пас≥ку поблизу склад≥в
пестицид≥в, п≥дприЇмств, що переробл¤ють цукрову сировину, кондитерських
п≥дприЇмств, шл¤х≥в з ≥нтенсивним рухом, б≥л¤ споруд громадського характеру: дит¤чих садк≥в, майданчик≥в дл¤ ≥гор ≥ т. ≥н.
Ќегативний вплив на бдж≥л мають надм≥рний шум, в≥брац≥¤ ірунту (б≥л¤ шл¤х≥в з
≥нтенсивним рухом автомоб≥л≥в, поњзд≥в тощо). Ќе допускаЇтьс¤ розм≥щенн¤ пас≥к
поблизу високовольтних л≥н≥й електропередач. ѕри цьому бджоли стають агресивними,
знижуЇтьс¤ њх продуктивн≥сть, часто гинуть матки, а то й ц≥л≥ бджолин≥ с≥м'њ.
Ќе можна
розм≥щувати пас≥ку в долинах, низьких м≥сц¤х, де застоюютьс¤ тумани,
утримуЇтьс¤ вогк≥сть, ¤ка може стати причиною захворюванн¤ бдж≥л ≥ розплоду
(нозематоз, аскосфе-роз ≥ т. ≥н.). ¬ таких м≥сц¤х бджоли розвиваютьс¤ погано,
п≥зно вил≥тають вранц≥, њх "робочий день'' значно скорочуЇтьс¤, знижуЇтьс¤
продуктивн≥сть.
–озм≥р
земельноњ д≥л¤нки п≥д пас≥кою залежить в≥д величини останньоњ та типу
бджологосподарства. ¬изначають розм≥р пас≥чноњ садиби виход¤чи з оптимальноњ
площ≥ - 30-40 м2 на бджолину с≥м'ю. «вичайно ж, при орган≥зац≥њ присадибних
пас≥к цей норматив зменшуЇтьс¤ в к≥лька раз≥в. Ќа пас≥ц≥, розм≥щен≥й на
центральн≥й баз≥, передбачають буд≥вництво будинку пас≥чника, зим≥вника дл¤
бдж≥л та ≥нших прим≥щень виробничого й побутового призначенн¤. ѕри орган≥зац≥њ
фермерського господарства земельн≥ д≥л¤нки п≥д пас≥ку вид≥л¤ютьс¤ за рахунок
земель резервного фонду.
Ѕажано, щоб
ірунтов≥ води знаходились на глибин≥ не менше 2 м. ѕри близькому зал¤ганн≥
ірунтових вод будують надземн≥ зим≥вники, ¤кщо ж води зал¤гають глибоко -
зим≥вники нап≥в-п≥дземного чи п≥дземного типу. ѕас≥ку обкопують р≥вчаком
глибиною та шириною б≥л¤ 1 м.
Ѕджолу
називають дитиною сонц¤, тому пас≥ку сл≥д розм≥стити так, щоб частину
св≥тлового дн¤ вона обов'¤зково осв≥тлювалась сонцем: бджоли краще ≥ активн≥ше
працюють, ¤кщо на льотний б≥к вулика падаЇ т≥нь. “ому п≥д час медозбору вулики
доц≥льно розм≥щувати льотками на п≥вн≥чний сх≥д.
—учасне бдж≥льництво Ї
важливою допом≥жною галуззю с≥льського господарства. …ого значенн¤ не
обмежуЇтьс¤ лише виробництвом ≥ одержанн¤м прибутк≥в в≥д реал≥зац≥њ меду та
≥ншоњ продукц≥њ. ¬ жив≥й природ≥, завд¤ки запиленню ентомоф≥льних рослин,
медоносн≥ бджоли стали важливим елементом п≥дтримки встановлених
багатосторонн≥х зв’¤зк≥в у тваринному ≥ рослинному св≥т≥. «апиленн¤ бджолами
пос≥в≥в ≥ насаджень с≥льськогосподарських культур дозвол¤Ї значно п≥двищувати
њх урожайн≥сть. «ростаЇ значенн¤ бдж≥л ≥ ¤к живого ≥ндикатора навколишнього
середовища.
ѕри орган≥зац≥њ пас≥ки
потр≥бно враховувати те, що м≥сце дл¤ нењ повинно в≥дпов≥дати кращим умовам дл¤
бдж≥л ≥ не створювати незручностей дл¤ людей. ѕас≥ка — земельна д≥л¤нка, на ¤к≥й
розм≥щують вулики з бджолами, там же розташован≥ буд≥вл≥ з необх≥дним
обладнанн¤м та ≥нвентарем. ” с≥льськогосподарських п≥дприЇмствах пас≥ка Ї
первинним виробничим п≥дрозд≥лом бдж≥льництва. якщо в господарств≥ Ї к≥лька
пас≥к (бдж≥льницька ферма), то на одн≥й ≥з них влаштовують центральну базу, де
зосереджують основн≥ технолог≥чн≥ процеси — переробку ≥ збер≥ганн¤ продукц≥њ,
виготовленн¤ та ремонт вулик≥в тощо. « ус≥Їњ пас≥чноњ територ≥њ в≥докремлюють
майданчик дл¤ вулик≥в, ¤к≥ розм≥щують р¤дами, в шаховому пор¤дку або групами.
ѕас≥ки розм≥щують на п≥двищених м≥сц¤х, ¤к≥ добре прогр≥ваютьс¤ сонцем та
захищен≥ в≥д в≥тр≥в, мають хорошу кормову базу, на в≥дстан≥ не ближче 500 м в≥д
шосейних дор≥г, високовольтних л≥н≥й, водойм ≥ 1 км — в≥д тваринницьких прим≥щень
та переробних п≥дприЇмств. “еритор≥ю стац≥онарноњ пас≥ки огороджують суц≥льним,
не нижче н≥ж 2,5 м, тином, обсаджують плодовими деревами ≥ кущами. ¬≥дведенн¤
земельних д≥л¤нок дл¤ розм≥щенн¤ такоњ пас≥ки необх≥дно погоджувати з органами
державного управл≥нн¤ з питань ветеринарноњ медицини ≥ м≥сцевими органами
влади.
ѕри визначенн≥ розм≥ру
точка враховують, що на одну бджолину с≥м'ю потр≥бно 20-40 м2 площ≥,
залежно в≥д способу розм≥щенн¤ бдж≥л. ¬улики встановлюють на п≥дставках не
нижче 30 см в≥д земл≥ льотками на п≥вдень або п≥вденний сх≥д з незначним
нахилом вперед, на в≥дстан≥ 6 м один в≥д одного ≥ не менше 4 м м≥ж р¤дами.
ѕеред льотками облаштовують сан≥тарн≥ площадки розм≥рами 0,5х0,5 м. Ќа точку
в≥двод¤ть д≥л¤нки дл¤ розм≥щенн¤ контрольного вулика (нав≥с 1,5х2 м), поњлок
дл¤ бдж≥л.
« виробничих прим≥щень на
територ≥њ точка будують пас≥чний будинок, сотосховище, а при необх≥дност≥ —
зим≥вник. Ќа кожн≥й пас≥ц≥ мають бути резервн≥ вулики (10-15% в≥д загальноњ
чисельност≥ бджолиних с≥мей) ≥ ст≥льников≥ рамки (не менше 30% в≥д загальноњ
к≥лькост≥ рамок).
«а рахунок дерев ≥
чагарник≥в створюють зат≥ненн¤ вулик≥в у денн≥ години. ќднак м≥сце пас≥ки та
вулики повинн≥ тимчасово об≥гр≥ватис¤ сонцем, особливо в ранков≥ години. ”
випадку перевезенн¤ на медозб≥р передбачають п≥д'њзд дл¤ автомоб≥л¤, дор≥жку ≥
хв≥ртку дл¤ п≥днесенн¤ вулик≥в.
¬ласникам бджолиних с≥мей
видаЇтьс¤ паспорт установленоњ форми. ѕрац≥вники ветеринарноњ служби
контролюють стан пас≥ки ≥ робл¤ть у паспорт≥ в≥дпов≥дн≥ в≥дм≥тки. ѕо
пред'¤вленню паспорта кер≥вниками господарств, фах≥вц¤ми бдж≥льництва ≥
м≥сцевих орган≥в влади вир≥шують питанн¤ про розм≥щенн¤ пас≥к на коч≥вл≥.
ƒотриманн¤ ветеринарно-зоотехн≥чних правил пас≥чниками спри¤Ї утриманню
здорових ≥ сильних бджолиних с≥мей, попереджаЇ по¤ву ≥ поширенн¤ хвороб.
¬имоги до ст≥льникових та безст≥льникових
пакет≥в ѕри
визначенн≥ розм≥р≥в пас≥к ≥ плануванн≥ розвитку бдж≥льництва на перспективу
враховують потребу господарства у бджолиних с≥м’¤х дл¤ запиленн¤ с≥льськогосподарських
рослин та на¤вних кормових ресурс≥в м≥сцевост≥. ќрган≥зац≥ю пас≥ки розпочинають
з придбанн¤ бджолиних с≥мей або в≥дводк≥в.. ƒл¤ зб≥льшенн¤ чисельност≥ с≥мей
закуповують пакети бдж≥л у розпл≥дницьких господарствах (табл. 14.12).
уп≥влю-продаж зд≥йснюють
переважно навесн≥ до початку медозбору. ѕридбанн¤ бдж≥л допускаЇтьс¤ т≥льки на
благополучних щодо хвороб пас≥ках. ѕ≥д час куп≥вл≥-продажу провод¤ть сп≥льний
огл¤д с≥мей, з’¤совують ≥ оц≥нюють њхн≥й стан. ѕри цьому визначають силу (за к≥льк≥стю
вуличок бдж≥л або зайн¤тих ними ст≥льник≥в), к≥льк≥сть рамок ≥з розплодом,
запас корму. «а к≥льк≥стю розплоду оц≥нюють ¤к≥сть матки. Ѕ≥льш≥сть бджолиних
с≥мей навесн≥ п≥сл¤ зим≥вл≥ обсиджують 6-8 стандартних (435 ? 300 мм)
ст≥льник≥в. ” кожн≥й с≥м'њ маЇ бути не менше 5-6 кг корму. р≥м зайн¤тих
бджолами потр≥бн≥ ще запасн≥ ст≥льники (табл. 14.13). Ќа¤вн≥сть хвороб на
пас≥ках щор≥чно перев≥р¤Їтьс¤ ветеринарною службою. Ѕджол¤р≥ зобов'¤зан≥
в≥дразу п≥сл¤ зим≥вл≥ в≥дправити проби бдж≥л дл¤ досл≥дженн¤ у ветеринарну
лаборатор≥ю за м≥сцем проживанн¤. «а результатами перев≥рки робл¤тьс¤ позначки
в спец≥альному паспорт≥ власника пас≥ки. ѕри орган≥зац≥њ пас≥к звертають увагу
на придбанн¤ ≥нвентарю та обладнанн¤ р≥зного призначенн¤. ƒл¤ одержанн¤
продукц≥њ використовують: медогонки, воскотопки, пилковловлювач≥, а дл¤
перевезенн¤ бджолиних с≥мей — переважно автомоб≥льний транспорт.
≤нвентар ≥ механ≥зми дл¤ догл¤ду за бджолиними
с≥м'¤ми
¬улики купують у торгов≥й мереж≥
бджолоп≥дприЇмств або виготовл¤ють на м≥сц≥ в стол¤рних майстерн¤х. ращим
матер≥алом дл¤ виготовленн¤ вулик≥в Ї добре висушен≥ дошки з верби, липи,
топол≥, сосни та ≥нших пор≥д. ƒл¤
фарбуванн¤ вулик≥в використовують ол≥йн≥ фарби жовтого, блакитного ≥ б≥лого
кольор≥в. ¬уликов≥ рамки оснащують спец≥альним дротом, ¤кий закуповують разом з
≥нвентарем.
” л≥состепов≥й зон≥
”крањни найб≥льшого поширенн¤ набули вулики таких систем, ¤к украњнський ≥
стандартний 20-тирамковий лежак, багатокорпусний. ќсновн≥ вимоги при вибор≥
вулик≥в звод¤тьс¤ до того, щоб вони найб≥льшою м≥рою в≥дпов≥дали умовам житт¤
бджолиноњ с≥м’њ ≥ були зручними в робот≥ при догл¤д≥ за ними.
¬улик-лежак ум≥щуЇ 20 рамок розм≥ром 435х300 мм.
¬≥н складаЇтьс¤ з продовгуватого корпуса, прибитого наглухо дна, плоского даху,
розб≥рноњ стел≥. ” вуликах-лежаках зручно розм≥щувати в≥дводки ≥з запасними
матками, залишати бдж≥л дл¤ зим≥вл≥ на вол≥, застосовувати р≥зн≥ способи ≥
методи по догл¤ду за с≥м’¤ми.
Ѕагатокорпусний вулик складаЇтьс¤ з чотирьох корпус≥в
однакового розм≥ру, окремого дна, плоского даху, стел≥. ” кожному корпус≥
вм≥щуЇтьс¤ 10 рамок розм≥ром 435х230 мм. «а рахунок зн¤тт¤ ≥ постановки
корпус≥в розм≥р гн≥зда с≥м’њ ≥ загальну масу вулика можна зм≥нювати. ÷≥лий р¤д
операц≥й у ньому виконують з меншими затратами часу ≥ прац≥, н≥ж в ≥нших
системах вулик≥в. ” зв'¤зку з пом≥тними перевагами застосуванн¤ багатокорпусних
вулик≥в розширюЇтьс¤.
”крањнський вулик — його рамка вузьковисока, розм≥ром
300х435 мм. ¬улик розрахований на 20 рамок. ¬≥н важчий за 20-ти рамковий лежак,
тому що передн¤ ≥ задн¤ ст≥нки подв≥йн≥. «абезпечуЇ кращ≥ результати зим≥вл≥
бдж≥л на вол≥.
ќ—ќЅЋ»¬ќ—“≤ ќ–√јЌ≤«ј÷≤ѓ
ѕ–ј÷≤ ¬ Ѕƒ∆≤Ћ№Ќ»÷“¬≤
ќсновними формами орган≥зац≥њ бдж≥льництва Ї
спец≥ал≥зован≥ господарства та њх п≥дрозд≥ли: в≥дд≥лки, бджолоферми, комплекси,
м≥жгосподарськ≥ об'Їднанн¤. ¬иробничою одиницею бджолоферми чи
бджологосподарства Ї громадська пас≥ка, на ¤к≥й розм≥щен≥ вулики ≥з
бджолос≥м'¤ми ≥ необх≥дн≥ пас≥чницьк≥ буд≥вл≥ та споруди. ћ≥н≥мальний розм≥р
громадськоњ пас≥ки- не менше 150 бджолос≥мей. Ѕджолоферми складаютьс¤ з к≥лькох
пас≥к.
“еритор≥¤ пас≥ки маЇ бути достатньою дл¤ розм≥щеꤤ
пла--новоњ к≥лькост≥ вулик≥в, нуклеус≥в. –озм≥р пас≥ки залежить в основному в≥д
виробничого напр¤мку ≥ стану кормовоњ бази.
ќсновною формою орган≥зац≥њ прац≥ у бдж≥льництв≥ Ї
бдж≥льницька бригада. ÷е самост≥йна виробнича одиниц¤ з пост≥йним колективом
прац≥вник≥в, необх≥дними засобами виробництва, що будують свою роботу на основ≥
планових завдань чи в≥дпов≥дно до умов, передбачених орендними договорами. ƒо
складу бригади вход¤ть 3-5 ланок пас≥чник≥в. р≥м бригадноњ, формами
орган≥зац≥њ прац≥ в бдж≥льництв≥ Ї ≥ндив≥дуальна, робота з пом≥чником, ланкова.
“имчасового пом≥чника призначають тод≥, коли на пас≥ц≥ Ї 120-150 бджолос≥мей.
ѕри ланков≥й форм≥ орган≥зац≥њ прац≥ ланка з 3-5 чолов≥к догл¤даЇ 300-600
бджолос≥мей.
–ац≥ональна
орган≥зац≥¤ виробництва спр¤мована на поЇднанн¤ робочоњ сили та засоб≥в
виробництва з метою дос¤гненн¤ максимальноњ в≥ддач≥ з м≥н≥мальними витратами
кошт≥в та часу за даним умов виробництва. ѕрац¤ на пас≥ц≥ маЇ свою специф≥ку ≥
базуЇтьс¤ на розпод≥л≥ обс¤гу роб≥т м≥ж членами ланки, закр≥пленн≥ за ними
трудових функц≥й (на час виконанн¤ трудом≥стких роб≥т трудов≥ зусилл¤ колективу
ланки об'Їднуютьс¤), належн≥й орган≥зац≥њ та оснащенн≥ робочого м≥сц¤, в≥дпрацюванн≥
метод≥в та прийом≥в прац≥ при догл¤д≥ за бджолиними с≥м'¤ми, нормуванн≥ прац≥
та встановленн≥ норм затрат часу, встановленн≥ режиму прац≥ та в≥дпочинку
прот¤гом робочого дн¤, покращенн≥ дисципл≥ни, фаховоњ майстерност≥,
рац≥ональному поЇднанн≥ матер≥альних та моральних стимул≥в трудовоњ д≥¤льност≥
та ≥н.
ѕодальша
≥нтенсиф≥кац≥¤ галуз≥, що базуЇтьс¤ на прогресивн≥й технолог≥њ при створенн≥
належноњ матер≥альноњ та кормовоњ бази, повинна зд≥йснюватис¤ на ≥ндустр≥альн≥й
основ≥, про ефективн≥сть ¤коњ св≥дчить ¤к в≥тчизн¤ний, так ≥ заруб≥жний досв≥д.
ѕереведенн¤ галуз≥ на ≥ндустр≥альну або промислову основу даЇ можлив≥сть
п≥двищити продуктивн≥сть прац≥ пас≥чника у 5-7 раз≥в, значно знизити
соб≥варт≥сть продукц≥њ бдж≥льництва та п≥двищити р≥вень рентабельност≥
виробництва.
ѕромислова
технолог≥¤ можлива на великих пас≥ках, що нараховують не менше 500 бджолиних
с≥мей. ¬она передбачаЇ вдосконаленн¤ утриманн¤ бджолиних с≥мей та догл¤ду за
ними; груповий метод догл¤ду, ¤кий забезпечуЇ вир≥внюванн¤ сили бджолиних с≥мей
та виконанн¤ однор≥дних роб≥т у вс≥х с≥м'¤х (розширенн¤ гн≥зда, постановка
штучноњ вощини, перестановка чи в≥дб≥р корпус≥в ≥ т. п.), що в к≥лька раз≥в
п≥двищуЇ продуктивн≥сть прац≥ пас≥чник≥в; утриманн¤ бдж≥л у вуликах
вертикального типу, ¤к найб≥льш пристосованих до даноњ технолог≥њ; максимальну
механ≥зац≥ю виробничих процес≥в, пов'¤заних ≥з
навантажувально-розвантажувальними операц≥¤ми, в≥дкачкою меду; численн≥ коч≥вл≥
пас≥к до нектаронос≥в; запровадженн¤ високопродуктивних технолог≥й догл¤ду за
бджолами з м≥н≥мальним втручанн¤м в житт¤ бджолиноњ с≥м'њ; застосуванн¤
прогресивних проф≥лактичних та л≥кувальних заход≥в проти хвороб та шк≥дник≥в
бдж≥л ≥ т. ≤н
« урахуванн¤м
конкретних умов виробництва (р≥вн¤ механ≥зац≥њ виробничих процес≥в,
запровадженн¤ прогресивних технолог≥й догл¤ду за бджолами та ≥н.) норму догл¤ду
за бджолиними с≥м'¤ми встановлюють на основ≥ фотограф≥њ робочого дн¤,
хронометражних спостережень, чи користуючись укрупненими нормативами за
формулою: де Ќоб – норма обслуговуванн¤, бджолос≥мей;
“зм – встановлена тривал≥сть робочого дн¤, хв; ј - тривал≥сть пас≥чницького
пер≥оду, дн≥в; “оп – оперативний час, затрачений на р≥чний комплекс операц≥й ≥з
обслуговуванн¤ одн≥Їњ бджолиноњ с≥м'њ, хв.; – коеф≥ц≥Їнт, що враховуЇ
п≥дготовчо-заключний час (tпз), час обслуговуванн¤ робочого м≥сц¤ (tобс)
≥ час на особист≥ потреби виконавц¤ (tосп), хв.
”
бдж≥льництв≥ на основ≥ проведених досл≥джень та спостережень встановлен≥
укрупнен≥ нормативи догл¤ду за бджолиними с≥м'¤ми у р≥зн≥ пори року.
”крупнен≥ нормативи часу
дл¤ догл¤ду за бджолиними с≥м'¤ми у весн¤ний пер≥од
–обота |
ќперативний
час на одну бджолину с≥м'ю, хв |
ѕ≥дготовка
точка до виставленн¤ бдж≥л ≥з зим≥вника |
7,14 |
¬иставленн¤
бдж≥л ≥з зим≥вника |
17,65 |
ѕ≥дсаджуванн¤
матки в безматочну с≥м'ю |
3,88 |
ѕоб≥жний
огл¤д с≥мей |
6,10 |
ѕриЇднанн¤
безматочноњ с≥м'њ до с≥м'њ з маткою |
5,88 |
—короченн¤
бджолиного гн≥зда |
1,25 |
ѕ≥дчищенн¤
дна у вуликах ≥з в≥докремлюваним дном |
4,70 |
ѕ≥дчищенн¤ гн≥зда
у вуликах ≥з прибитим дном |
7,53 |
ѕроведенн¤
головноњ весн¤ноњ рев≥з≥њ |
25,72 |
ѕ≥дгод≥вл¤
бдж≥л цукровим сиропом (чотириразова) |
37,28 |
Ќавощуванн¤
10 рамок на бджолину с≥м'ю |
21,00 |
–озширенн¤
гн≥зд (триразове за сезон) |
44,30 |
¬иведенн¤
матки |
6,87 |
ѕ≥дсаджуванн¤
матки в основну с≥м'ю з подальшими перев≥рками |
7,30 |
‘ормуванн¤
нуклеус≥в |
12,53 |
ƒогл¤д за
нуклеусом |
6,45 |
ѕ≥дсаджуванн¤
матки у в≥дводок ≥з подальшими перев≥рками |
5,43 |
¬иправленн¤
можливих недол≥к≥в у в≥дводку |
3,58 |
ѕошук,
згр≥банн¤ та посадка рою з приготуванн¤м вулик≥в ≥ ст≥льник≥в |
34,77 |
–азом |
259,36 |
нормативи часу дл¤
догл¤ду за бджолиними с≥м'¤ми у л≥тн≥й пер≥од
–обота |
ќперативний
час на одну бджолину с≥м'ю,хв |
ќдноразова
коч≥вл¤ бджолиних с≥мей на медозб≥р ≥ запиленн¤ |
41,21 |
ѕереробка
восковоњ сировини |
22,78 |
ѕросушуванн¤
мерви та витопк≥в |
0,99 |
¬≥дб≥р меду
з вулика та його в≥дкачуванн¤ (один раз) |
18,30 |
ƒез≥нфекц≥¤ |
|
вулика при
небезпец≥ захворюванн¤ бджолос≥мей |
11,00 |
ст≥льник≥в
дез≥нфекц≥йними засобами |
3,74 |
ст≥льник≥в
газами |
0,42 |
Ћ≥куванн¤
хворих бджолос≥мей (гнильц¤) |
113,00 |
–азом |
211,44 |
нормативи часу дл¤ догл¤ду за бджолиними с≥м'¤ми
у ос≥нн≥й пер≥од
–обота |
ќперативний
час на одну бджолину с≥м'ю, хв. |
√оловна
ос≥нн¤ рев≥з≥¤ |
23,91 |
—короченн¤
льотка |
1,28 |
”тепленн¤
гн≥зда бдж≥л |
3,43 |
ќс≥нн¤
п≥дгод≥вл¤ бдж≥л |
5,55 |
—ортуванн¤
ст≥льник≥в на склад≥ та заповненн¤ ними корпус≥в |
17,17 |
ѕ≥дготовка
зим≥вника |
3,26 |
ѕеренесенн¤
бдж≥л у зим≥вник |
9,42 |
–азом |
64,02 |
нормативи
часу дл¤ догл¤ду за бджолиними с≥м'¤ми у зимовий пер≥од
–обота |
ќперативний
час на одну бджолину с≥м'ю, хв |
¬≥дв≥дуванн¤
зим≥вника ≥ прослуховуванн¤ бдж≥л у вулику |
10,50 |
«биванн¤
рамок ≥з заготовок |
19,60 |
ѕроколюванн¤
в рамках отвор≥в за шаблоном (на одну бджолос≥м'ю) |
1,60 |
Ќат¤гуванн¤
дроту в рамках (чотири р¤ди) |
35,90 |
¬иготовленн¤
утеплювальних подушок, мат (на одну подушку) |
30,02 |
¬иготовленн¤
к≥лк≥в дл¤ постановки вулик≥в |
2,32 |
¬иготовленн¤
новоњ рамки |
7,31 |
–емонт
вулик≥в (др≥бний) |
3,89 |
ѕ≥дготовка матер≥алу
дл¤ виготовленн¤ рамок ≥з доставкою на м≥сце просушуванн¤ |
10,50 |
«агот≥вл¤
гнил¤к≥в дл¤ димар¤ |
8,40 |
–азом |
130,04 |
≤нш≥ затрати
часу на догл¤д за одн≥Їю бджолиною с≥м'Їю за р≥к становл¤ть 169 хв, а р≥чн≥- близько
850 хв. ѕри максимальн≥й механ≥зац≥њ виробничих процес≥в на пас≥ц≥ та
упровадженн≥ досконалоњ технолог≥њ р≥чн≥ витрати часу на утриманн¤ бджолиноњ
с≥м'њ можуть бути скорочен≥ майже у два рази.
” бдж≥льництв≥ розраховують так≥ показники
продуктивност≥ прац≥: узагальнюючий - виробництво валовоњ продукц≥њ у грошовому
обчисленн≥ в розрахунку на середньор≥чного прац≥вника пас≥ки чи на 1 люд.-год;
пр¤м≥ затрати прац≥ в людино-годинах на 1 ц меду або на ≥ншу продукц≥ю
бдж≥льництва чи виробництво продукц≥њ бдж≥льництва з розрахунку на одну
затрачену людино-годину.
¬аловою
продукц≥Їю пас≥ки називають всю продукц≥ю, вироблену за певний час, ¤к правило,
за р≥к. ѓњ можна виразити в натуральних показниках: мед, в≥ск, бджолопакети,
бджолос≥м'њ, кв≥тковий пилок, маточне молочко, пропол≥с, бджолина отрута та ≥н.
÷ю продукц≥ю перевод¤ть в умовн≥ одиниц≥ за встановленими коеф≥ц≥Їнтами (табл.
12.5). ¬алову продукц≥ю також виражають у реал≥зац≥йних ц≥нах поточного року
або в пор≥вн¤льних ц≥нах
оеф≥ц≥Їнти
дл¤ переведенн¤ продукц≥њ бдж≥льництва в умовн≥ медов≥ одиниц≥ *
ѕродукц≥¤
бдж≥льництва |
ѕерев≥дн≥
коеф≥ц≥Їнти |
ћед |
1,0 |
¬≥ск |
2,1 |
ћерва
пас≥чна |
0,3 |
¬итопки ≥
сушн¤к |
0,4 |
ѕилок
кв≥тковий |
6,6 |
ћаточне
молочко |
396,4 |
Ѕджолина
отрута |
17105,3 |
ѕропол≥с |
34,2 |
Ѕджолина
с≥м'¤ |
37,0 |
Ѕджолопакет |
|
безст≥льниковий |
10,8 |
ст≥льниковий
чотирирамковий |
14,7 |
ст≥льниковий
шестирамковий |
17,9 |
Ѕджолина
матка |
|
пл≥дна |
2,0 |
пл≥дна
плем≥нна |
2,5 |
непл≥дна |
0,5 |
*÷≥
коеф≥ц≥Їнти не пост≥йн≥ ≥ зм≥нюютьс¤ залежно в≥д зм≥ни сп≥вв≥дношенн¤ ц≥н на
продукц≥ю бдж≥льництва
¬аловий вих≥д
меду визначають ¤к суму товарного та кормових запас≥в на зимово-весн¤ний пер≥од
бджолос≥м'¤м ≥ нуклеусам ≥з запасними матками. “оварний вих≥д меду на пас≥ц≥
визначають, виход¤чи з к≥лькост≥ бджолос≥мей на початок року ≥ плановоњ норми
надходженн¤ товарного меду в≥д одн≥Їњ бджолиноњ с≥м'њ. якщо планують придбанн¤
бджолос≥мей за м≥с¤ць до головного медозбору, то в≥д них також передбачають
вих≥д валового меду аналог≥чно, ¤к ≥ в≥д основних бджолос≥мей, що Ї на початок
планового року. якщо планують придбанн¤ с≥мей у чотирирамкових чи
безст≥льникових пакетах, то вих≥д валового меду передбачають в обс¤з≥, ¤кий
забезпечуЇ ц≥ с≥м'њ зимово-весн¤ними запасами корм≥в. –озм≥р кормових запас≥в
дл¤ зим≥вл≥ бдж≥л визначають, помноживши к≥льк≥сть бджолос≥мей, що планують на
к≥нець року, на норму кормового запасу (25-30 кг), частину ¤кого (5-10 кг) становить
цукор, на кожний нуклеус ≥з запасною маткою передбачають 8 кг корм≥в.
≈фективн≥сть
галуз≥ бдж≥льництва в значн≥й м≥р≥ залежить в≥д р≥вн¤ продуктивност≥ прац≥. ѓњ
сл≥д пост≥йно п≥двищувати. Ќапр¤м≥в п≥двищенн¤ продуктивност≥ прац≥ в галуз≥ два:
зб≥льшенн¤ виходу продукц≥њ, отже, ≥ виручки в≥д реал≥зац≥й та скороченн¤
витрат часу на виробництво продукц≥њ. ¬их≥д продукц≥њ зб≥льшують, впроваджуючи
прогресивн≥ технолог≥њ утриманн¤ сильних ≥ здорових бджолос≥мей, своЇчасно
п≥двоз¤ть бдж≥л ¤к на запиленн¤ с≥льськогосподарських культур (додатков≥
надходженн¤ кошт≥в), так ≥ дл¤ повного використанн¤ медозбору. ¬елике значенн¤
у п≥двищенн≥ вартост≥ валовоњ продукц≥њ пас≥ки маЇ розширенн¤ асортименту
виробленоњ продукц≥њ бдж≥льництва: кв≥ткового пилку, пропол≥су, маточного
молочка, бджолиноњ отрути, бджолопакет≥в, нових бджолос≥мей, маток. «атрати
прац≥ на виробництво продукц≥њ бдж≥льництва скорочують за рахунок механ≥зац≥њ
виробничих процес≥в (навантажувально-розвантажувальн≥ роботи,
внутр≥шньопас≥чницьк≥ перевезенн¤, в≥дкачуванн¤ меду та ≥н.), зам≥на 30-40%
кормових запас≥в на зиму цукровим сиропом, упровадженн¤ прогресивних технолог≥й
веденн¤ галуз≥.
як ≥ в ≥нших
галуз¤х народного господарства, в бдж≥льництв≥ впроваджуЇтьс¤ наукова
орган≥зац≥¤ прац≥ (Ќќѕ) - процес рац≥онального поЇднанн¤ робочоњ сили ≥ засоб≥в
виробництва з урахуванн¤м найнов≥ших дос¤гнень науки та передового досв≥ду з
метою неухильного зростанн¤ продуктивност≥ прац≥, зниженн¤ соб≥вартост≥,
створенн¤ оптимальних умов дл¤ прац≥ та належного соц≥ального розвитку.
ќсновними напр¤мами Ќќѕ у бдж≥льництв≥ Ї посл≥довна концентрац≥¤ ≥
спец≥ал≥зац≥¤ громадського бдж≥льництва; механ≥зац≥¤ основних виробничих
процес≥в, вдосконаленн¤ орган≥зац≥њ та технолог≥њ виробництва; належна
орган≥зац≥¤ робочих м≥сць, кооперац≥¤ та розпод≥л прац≥, п≥двищенн¤ р≥вн¤
квал≥ф≥кац≥њ пас≥чник≥в, рац≥онал≥зац≥¤ режим≥в прац≥ та в≥дпочинку; вивченн¤,
узагальненн¤ та впровадженн¤ у виробництво передового досв≥ду у бдж≥льництв≥,
дотриманн¤ техн≥чноњ естетики, встановленн¤ науково обірунтованих норм
вироб≥тку, створенн¤ належних умов дл¤ соц≥ального розвитку колективу.та ≥н.
ѕри
орган≥зац≥њ бдж≥льництва особливу увагу звертають на дотриманн¤ стандарт≥в, ¤к≥
Ї нормативно-техн≥чними документами, що встановлюють комплекс норм, правил та
вимог до об'Їкта стандартизац≥њ ≥ затверджен≥ в≥дпов≥дними компетентними
органами. —тандарти та техн≥чн≥ умови обов'¤зков≥ дл¤ дотриманн¤, виконанн¤ та
застосуванн¤. ” бдж≥льництв≥ д≥ють так≥ державн≥, республ≥канськ≥ та галузев≥
стандарти та техн≥чн≥ умови: державний стандарт 25629-83 "Ѕдж≥льництво.
“ерм≥ни та визначенн¤";
20728-75
"—≥м'њ бджолин≥"; 23127-78 "ћатка бджолина"; 19792-87
"ћед натуральний"; республ≥канськ≥ стандарти: 866-87 "”триманн¤
та використанн¤ бдж≥л дл¤ запиленн¤ ог≥рк≥в закритого ірунту"; 317-77
"ѕропол≥с"; галузев≥ стандарти 46-32-193-85 "——Ѕ“: ѕроцеси
виробнич≥. Ѕдж≥льництво, ¬имоги безпеки", техн≥чн≥ умови: 21179-75
"¬≥ск бджолиний", 21180-75 "¬ощина"; 25374-82 "¬≥ск
бджолиний екстракц≥йний", 20740-75 "¬улик". ƒ≥ють також
стандарти та техн≥чн≥ умови стосовно восковоњ сировини, кв≥ткового пилку.
–обота щодо стандартизац≥њ у бдж≥льництв≥ продовжуЇтьс¤.
≈коном≥чне обірунтуванн¤. ќ—ќЅЋ»¬ќ—“≤ ¬»«Ќј„≈ЌЌя —ќЅ≤¬ј–“ќ—“≤ ѕ–ќƒ” ÷≤ѓ Ѕƒ∆≤Ћ№Ќ»÷“¬ј
ќб'Їктами калькул¤ц≥њ у бдж≥льництв≥ Ї мед, в≥ск, роњ,
маточне молочко, непл≥дна матка, матка бджолина пл≥дна, с≥м'¤ бдж≥л, пакет ≥з
бджолами, ст≥льников≥ рамки, пилок, пропол≥с, бджолина отрута. ѕри розрахунку
соб≥вартост≥ продукц≥њ бдж≥льництва за-пилювально-медового напр¤му ≥з загальноњ
суми витрат виключають витрати на запиленн¤ бджолами с≥льськогосподарських
культур. ѕри цьому на запилюван≥ культури в≥днос¤ть 20-40 витрат на утриманн¤
бджолос≥мей, а на плодово-¤г≥дн≥ насадженн¤, нас≥нники конюшини ≥ люцерни -
40-60% залежно в≥д площ≥ та врожайност≥ запилювальних культур. ” бдж≥льництв≥
запилювального напр¤му вс≥ витрати на утриманн¤ с≥мей в≥днос¤ть на соб≥варт≥сть
запилювальних культур з вирахуванн¤м вартост≥ меду, воску, маток та ≥ншоњ
продукц≥њ бдж≥льництва за ц≥нами реал≥зац≥њ. —об≥варт≥сть де¤ких вид≥в
продукц≥њ бдж≥льництва (в≥ск, мед, матки бджолин≥, пакети з бджолами та ≥н.)
визначають розпод≥лом суми витрат за видами продукц≥њ пропорц≥йно њњ вартост≥
за ц≥нами реал≥зац≥њ та в≥днесенн¤ визначених сум до к≥лькост≥ одержаноњ
продукц≥њ за видами. ¬изначають також соб≥варт≥сть умовноњ медовоњ одиниц≥, при
цьому вс≥ види продукц≥њ бдж≥льництва, отриман≥ на пас≥ц≥, перевод¤ть в умовн≥
медов≥ одиниц≥ за в≥дпов≥дними коеф≥ц≥Їнтами. —об≥варт≥сть приросту ст≥льник≥в
визначають за соб≥варт≥стю топленого кондиц≥йного воску. —об≥варт≥сть нових
бджолос≥мей приймають за ц≥нами реал≥зац≥њ. —об≥варт≥сть 1 кг бдж≥л прир≥внюють
до соб≥вартост≥ 10 кг меду.
.¬итрати ≥
вих≥д продукц≥њ бдж≥льництва обл≥ковують за рахунком "“варинництво"
та субрахунком "Ѕдж≥льництво".
¬их≥д воску
на пас≥ц≥ визначають, виход¤чи з к≥лькост≥ нам≥чуваних дл¤ вибракуванн¤
ст≥льник≥в прот¤гом сезону та з ≥нших джерел. ѕрийн¤то, що з одн≥Їњ
ст≥льниковоњ гн≥здовоњ рамки розм≥ром 435х300 мм одержують 140г воску, 435х230
мм - 110, магазинноњ розм≥ром 435х145 мм- 70г. ƒо розрахованоњ к≥лькост≥
додають в≥ск, ¤кий буде одержано ≥з воскових кришечок та ≥нших воскових
обр≥зк≥в з розрахунку 200-300 г на кожну бджолос≥м'ю, що була на початок
планового року. ќбчислити валовий вих≥д воску на пас≥ц≥ можна за формулою ј.
“итова, що наводилас¤ ран≥ше.
ƒл¤
розрахунку соб≥вартост≥ продукц≥њ бдж≥льництва велике значенн¤ маЇ система
обл≥ку. ” бдж≥льництв≥ ведуть виробничо-контрольний ≥ бухгалтерський обл≥к.
ѕас≥чний журнал Ї основним документом виробничо-контрольного обл≥ку. р≥м того,
складають акти весн¤ноњ та ос≥нньоњ рев≥з≥й пас≥ки, ведуть щоденник пас≥ки,
журнал обл≥ку ≥нвентарю ≥ матер≥ал≥в тощо. Ќа бухгалтерському обл≥ку
перебувають ¤к основн≥ (зим≥вники, пас≥чн≥ будинки, майстерн≥, сховища дл¤
ст≥льник≥в, пав≥льйони та ≥н.)„ так ≥ оборотн≥ засоби (бджолос≥м'њ, вулики,
малоц≥нний ≥ швидкозношуваний ≥нвентар, вощина, цукор тощо). —л≥д зазначити, що
бухгалтер≥¤ господарства своЇчасно обл≥ковуЇ виробнич≥ витрати та оприбутковуЇ
товарний мед при в≥дкачуванн≥, а кормовий - за актом ос≥нньоњ рев≥з≥њ, ведетьс¤
також ч≥ткий обл≥к ≥ншоњ продукц≥њ бдж≥льництва одержаноњ на пас≥ц≥.
—об≥варт≥сть
продукц≥њ бдж≥льництва - це сукупн≥сть витрат на њњ виробництво, виражена у
грошов≥й форм≥. —татт¤ми витрат у бдж≥льництв≥ Ї оплата прац≥ з нарахуванн¤м
пас≥чникам, тимчасовим прац≥вникам ≥ сторожам; варт≥сть корм≥в, залишених
бджолам на ос≥нньо-весн¤ний пер≥од у минулому роц≥ та варт≥сть цукру,
використаного. дл¤ п≥дгод≥вл≥ бджолос≥мей у поточному роц≥; варт≥сть вощини,
малоц≥нного пас≥чного ≥нвентарю, р≥зних матер≥ал≥в, ветеринарних ≥
дез≥нф≥куючих засоб≥в; роботи ≥ послуги; витрати на утриманн¤ основних засоб≥в;
витрати на орган≥зац≥ю виробництва та управл≥нн¤; страхов≥ платеж≥ та ≥нш≥
витрати.
” структур≥
витрат на виробництво продукц≥њ бдж≥льництва окрем≥ статт≥ становл¤ть: корми -
55-60%, оплата прац≥ з нарахуванн¤ми- 25-30, ≥нш≥ пр¤м≥ витрати— 7-10, витрати
на орган≥зац≥ю виробництва ≥ управл≥нн¤ - 8-12%.
Ќаведемо
приклад розрахунку соб≥вартост≥ умовноњ медовоњ одиниц≥ на пас≥ц≥
медово-запилювального напр¤му в 300 бджолос≥мей, ¤к≥ обслуговуЇ ланка з трьох
пас≥чник≥в. –озрахунок носить методичний характер, адже розм≥р тарифних ставок
та ≥нш≥ нормативи, ц≥ни пост≥йно зм≥нюютьс¤.
«арплата з
нарахуванн¤ми бджол¤рам розраховуЇтьс¤, виход¤чи з тарифних ставок за п '¤тим
розр¤дом, к≥лькост≥ робочих дн≥в. «г≥дно з положенн¤м про оплату прац≥ тарифний
фонд зб≥льшуЇтьс¤ на 25%.
“арифний фонд
- 5,66 грн. х 290 роб дн. х 1,25 == 2051,75 грн.
Ќа час
коч≥вл≥ на запиленн¤ та медозб≥р (2 м≥с.) денна тарифна ставка зб≥льшуЇтьс¤ на
40%.
5,66 х 1,4х60
=475,44 грн.
5,66х230
=1301,80 грн.
1301,80 +
475,44 == 1777,24 грн.
1777,24 х
1,25 =2221,55 грн.
ѕри отриманн≥
меду понад 15 кг на бджолос≥м'ю тарифний фонд зб≥льшуЇтьс¤ на 50% :
1777,24 х
1,50 = 2665,86 грн.
“аким чином,
р≥чний фонд оплати прац≥ одного бджол¤ра з урахуванн¤м доплат за коч≥вл≥
становитиме 2665,86 грн. ѕас≥чникам даноњ пас≥ки присвоЇно званн¤ майстр≥в
тваринництва ≤ класу, р≥чний фонд оплати при цьому зб≥льшуЇтьс¤ на 20%:
2665,86 х
1,20 = 3199,03 грн.
—таж роботи
бджол¤р≥в становить 9 рок≥в. « урахуванн¤м цього р≥чний фонд оплати
зб≥льшуЇтьс¤ на 10% :
2665,86 х 0,1
+ 3199,03 = 3465,62 грн. х 1,07 = 3708,21 (з в≥дпускними; 1,07 - коеф≥ц≥Їнт, що
враховуЇ нарахуванн¤ в≥дпускних).
« урахуванн¤м
нарахувань на зарплату р≥чний фонд оплати прац≥ трьох пас≥чник≥в становитиме: 3708,21 х 1,375 х 3 =
15296,37 грн.
(1,375 -
коеф≥ц≥Їнт, що враховуЇ нарахуванн¤ на зароб≥тну плату).
ќплата прац≥
сторож≥в (трьох) з моменту виставки бдж≥л ≥з зим≥вника ≥ до постановки в
зим≥вник, в середньому за 8 м≥с.:
70 х
8х3х1,375 =2310 грн.
Ќормативно-технолог≥чн≥
затрати на матер≥альн≥ ресурси, автотранспорт, п≥дсобну робочу силу ≥ т. ≥н.
ћед - 14 кг х 5 грн. х 300 бджолос≥мей - 21000 гри. ÷укор - 7 кг х 1,80 грн. х
300 бджолос≥мей - 3780 грн. ¬ощина - 0,5 кг на одну бджолину с≥м'ю за сезон.
ƒоплата при обм≥н≥ 150 кг воску на вощину 300 грн.
анд≥ - по 1
кг на бджолину с≥м'ю, по 6 грн. за 1 кг 1800 грн. Ћ≥кувальн≥ препарати - по 4
грн. на бджолину с≥м'ю - 1200 грн.
јвтотранспорт
дл¤ перевезенн¤ бдж≥л - 1200 грн. ќплата прац≥ роб≥тник≥в на перевезенн≥ бдж≥л
- 200 грн. ќплата прац≥ роб≥тник≥в на виставц≥ та постановц≥ бдж≥л у зим≥вник — 100 грн.
ќплата прац≥ роб≥тник≥в,
зайн¤тих на в≥дкачуванн≥ меду- 100 грн.
ѕокупка др≥бного
≥нвентарю - 100 грн.
ѕоточний ремонт
зим≥вника, будиночка - 500 грн.
ѕокупка пл≥дних маток -
600 грн.
¬арт≥сть електроенерг≥њ,
газу та ≥нших вид≥в палива - 500 грн.
¬сього-313 80 грн.
јмортизац≥йн≥ в≥драхуванн¤
«им≥вник - 400 грн. ѕас≥чний будиночок - 180 грн.
¬улики,
платформи дл¤ утриманн¤ та перевезенн¤ бдж≥л — 1000 грн.
ћедогонки,
ваги пас≥чн≥ - 100 грн. ¬иробничий ≥нвентар - 200 грн.
¬сього-1880
грн.
≤нш≥ пр¤м≥ витрати - 900 грн.
ѕр¤м≥ затрати без фонду оплати бджол¤р≥в ќплата прац≥ сторож≥в -
2310 грн.
«атрати на матер≥али,
транспорт ≥ т.д. - 31380 грн. јмортизац≥йн≥ в≥драхуванн¤- 1880 грн. ≤нш≥
пр¤м≥ витрати - 900 грн.
¬сього - 36470 грн.
30% цих затрат в≥днос¤ть
на запилювальн≥ культури:
36470 х 0,3 =
10941 грн.; 36470 - 10941 = 25529 грн:
¬с≥ пр¤м≥ затрати
–≥чний фонд оплати прац≥
бджол¤р≥в з нарахуванн¤ми -15296,37 грн.
ќплата матер≥ал≥в,
транспорту, прац≥ сторож≥в та ≥н. -25529,00 грн.
¬сього - 40825,37 грн.
—трахов≥ платеж≥ -
2000,00 грн.
¬итрати на орган≥зац≥ю
виробництва та управл≥нн¤ -5040,00 грн.
–азом витрат по пас≥ц≥ -
47865,37 грн.
¬их≥д продукц≥њ на пас≥ц≥
в плановому роц≥, ум. медових одиниць
¬иди
продукц≥њ |
¬их≥д
продукц≥њ, кг |
оеф≥ц≥Їнт
переведенн¤ продукц≥њ в ум. медов≥ одиниц≥ |
≥льк≥сть
продукц≥њ, ум. медових одиниць |
|
з
одн≥Їњ с≥м'њ |
¬сього |
|||
ћед |
3ќ |
9000 |
1 |
9000 |
¬≥ск |
1 |
300 |
2,1 |
630 |
в≥тковий
пилок |
2 |
600 |
6,6 |
3960 |
ѕропол≥с |
0,1 |
30 |
34,2 |
1026 |
ѕакети
ст≥льников≥ |
0,5 |
150 |
14,7 |
2205 |
¬сього |
х |
X |
x |
16821 |
—об≥варт≥сть
умовноњ медовоњ одиниц≥ (1 кг)- в≥дношенн¤ вс≥х витрат, що в≥днесен≥ на
продукц≥ю бдж≥льництва до виходу продукц≥њ за плановий р≥к в умовних одиниц¤х:
47865,37
грн.: 16821 ум. мед. один. = 2,85 грн. /ум. мед. од.