Розрахунок норм

 добрив

  балансово-розрахунковим методом

 

 

Польова сівозміна

                                                                       1     Віка-Овес

   2    Озима пшениця

                                                           3     Цукровий

                                                                                буряк

                                                           4     Ячмінь

                                                                       5     Горох

                                                                       6     Озима

                                                                     пшениця

                                                           7     Кукурудза на

зерно

                                                           8     Соя

                                                           9     Озима пшениця

                                                           10   Соняшник

 

 

 

 

 

 

Визначення норм добрив

 

 

 

 

 

Показники

Культура Віко-овес урожайність 160 ц/га

Культура Оз.пшениця урожайність 45ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0,26

0,1

0,24

2,79

1,25

1,96

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

42

16

39

126

56

88

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

11

9

10

8

5

5

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

330

270

300

240

150

150

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,19

0,09

0,16

0,25

0,09

0,13

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

63

24

48

60

14

20

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

60

80

120

40

40

40

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

16

24

-

8

8

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

-

-

-

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

-

-

-

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

-

-

-

-

-

-

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

-

-

-

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

63

40

72

60

22

28

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

-

-

-

66

34

60

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,45

0,3

0,6

0,71

0,27

0,57

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

-

-

-

93

123

105

 

        Визначення норм добрив

 

 

 

 

Показники

Культура Віко-овес урожайність 160 ц/га

Культура Оз.пшениця урожайність 45ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0,6

0,16

0,57

2,25

1,26

2,65

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

180

48

171

67,5

37,8

79,5

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

10

11

6

16

9

6

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

300

330

180

480

270

180

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,3

0,09

0,3

0,16

0,09

0,16

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

90

29,7

54

91,2

24,3

22,8

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

60

60

60

60

90

120

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

12

12

-

18

24

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

 

20

 

-

-

-

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

100

50

120

-

-

-

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

0,25

0,2

0,35

-

-

-

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

25

10

42

-

-

-

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

115

51,7

108

91,2

42,3

52,8

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

65

-

63

-

-

26,7

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,75

0,25

0,8

0,6

0,22

0,65

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

87

-

79

-

-

41

 

  

 

Визначення норм добрив

 

 

 

Показники

Культура Віко-овес урожайність 160 ц/га

Культура Оз.пшениця урожайність 45ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

4,14

1,01

2,53

2,79

1,25

1,96

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

144,9

35,35

88,55

125,55

56,25

88,2

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

13

8

9

14

9

16

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

360

240

270

420

270

480

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,39

0,06

0,12

0,25

0,09

0,13

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

152,1

14,4

32,4

105

24,3

62,4

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

50

50

50

60

60

60

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

10

10

-

12

12

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

-

-

-

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

-

-

-

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

-

-

-

-

-

-

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

-

-

-

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

152,1

24,4

42,4

105

36,3

74,4

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

-

10,95

96,15

20,55

19,95

13,8

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,6

0,25

0,6

0,5

0,3

0,7

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

-

44

77

41

66

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Визначення норм добрив

 

 

 

 

Показники

Культура Віко-овес урожайність 160 ц/га

Культура Оз.пшениця урожайність 45ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

3,07

1,16

2,44

4,14

1,01

2,53

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

153,5

58

122

74,5

18,2

45,5

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

11

7

9

15

10

17

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

330

210

270

450

300

510

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,26

0,09

0,23

0,39

0,06

0,12

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

85,8

18,9

62,1

175,5

18

61,2

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

60

60

60

80

80

90

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

12

12

-

16

18

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

 

20

 

-

-

-

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

100

50

120

-

-

-

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

0,35

0,28

0,35

-

-

-

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

35

14

42

-

-

-

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

120,8

44,9

116,1

175,5

34

79,2

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

32,7

13,1

5,9

-

-

-

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,71

0,27

0,57

0,6

0,25

0,6

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

46

49

10

-

-

-

                                                             


Визначення норм добрив

 

 

 

 

Показники

Культура Віко-овес урожайність 160 ц/га

Культура Оз.пшениця урожайність 45ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

2,79

1,25

1,96

4,94

2,7

11,8

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

125,6

56,3

88,2

89

49

212

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

12

8

16

10

10

9

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

360

240

480

300

300

270

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,25

0,09

0,13

0,32

0,16

0,65

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

90

21,6

62,4

96

48

175,5

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

60

60

60

80

60

60

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

12

12

-

12

12

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

 

20

 

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

 

 

 

100

50

120

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

-

-

-

0,3

0,3

0,6

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

30

15

72

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

90

33,6

74,4

126

75

259,5

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

90

33,6

74,4

126

75

259,5

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

35,6

22,7

13,8

-

-

-

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

71

76

20

-

-

-

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Система удобрення в сівозміні

Чергування культур

Основне удобрення

Припосівне

Підживлення

гній

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Віка-овес

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Озима пшениця

 

43

113

95

10

10

10

20/20

 

 

3

Цукровий буряк

20

52

 

44

15

 

15

20

 

20

4

Ячмінь

 

 

 

31

 

 

10

 

 

 

5

Горох

 

 

34

67

 

10

10

 

 

 

6

Озима пшениця

 

 

56

10

10

10

10

21

 

 

7

Кукурудза на зерно

20

16

19

 

10

10

10

20

20

 

8

Соя

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Озима пшениця

 

16

61

 

15

15

20

20/20

 

 

10

Соняшник

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Разом площа :1001,23;Насиченість 1га : N 34 кг д.р.              Організація  5,9 т/га

P 36 кг д.р.

K 36 кг д.р.

План розміщення добрив

На­­­­­­­­­­___________р.

Таблиця 1

 

 

 

 

рік

 

 

попередник

 

 

Культура

 

 

 

 

 

Площа га

 

основне

 

рядкове

 

підживлення

Загальна потреба в добривах на все поле

 

Назва добрив

Потреба на 1 га

Потреба добрива на всю пл..ц

 

Назва добрива

Потреба на 1 га

Потреба добрив на всю площц

 

 

       Назва добрив

Потреба на 1 га

Потреба добрив на всю площу,ц

Мінеральних,ц д.р.

 

Органічних,т

 

Д.р. кг

 

Добрив,ц

 

Д.р.кг

 

   Добрив

 

      ц

 

Д.р.кг

 

Добрив,ц

 

N

 

P2O5

 

K2O

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

 

15

 

16

 

17

 

18

 

19

 

20

 

21

 

соняшник

Віко-овес

 

160

 

103,35

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Віко-овес

Озим-пшен

 

45

 

103,62

Nва

РФ

Kх

N43

P113

K95

2,2

3,8

1,6

 

228

394

168

 

НАФ

К

N10

P10

K10

 

0,6

 

62

 

Nм

 

N40

 

0,9

 

93

 

96

 

127

 

109

 

 

Озим-пшен

Цукр.буряк

 

300

 

103,02

Ба

Кс

N52

P-

K44

0,6

-

0,9

62

-

93

Nac

-

Кк

N15

P-

K15

0,4

-

0,5

41

-

52

Nac

-

Kк

N20

P-

K20

0,6

-

0,7

62

-

72

 

90

 

-

 

81

 

2060

 

Цукр.буряк

ячмінь

 

30

 

103,35

 

Kс

K31

 

0,6

 

62

 

Кс

 

K10

 

0,2

 

21

 

-

 

  -

 

-

 

-

 

  -

 

-

 

42

 

 

Ячмінь

горох

 

35

 

102,78

-

РФ

Kх

N-

P34

K67

-

1

1

-

103

103

-

Pcr

Кк

N-

P10

K10

-

0,5

0,2

-

51

21

 

-

 

-

 

-

 

-

 

 

45

 

79

 

 

горох

Озима.пшнн

 

45

 

99,97

РФ

КК

N-

P56

K10

-

3

0,3

-

300

30

 

НАФК

N10

P10

K10

 

0,6

 

60

 

NМ

 

N21

 

0,5

 

50

 

41

 

66

 

20

 


 

 

 

 

рік

 

 

попередник

 

 

Культура

 

 

 

 

 

Площа га

 

основне

 

рядкове

 

підживлення

Загальна потреба в добривах на все поле

 

Назва добрив

Потреба на 1 га

Потреба добрива на всю пл..ц

 

Назва добрива

Потреба на 1 га

Потреба добрив на всю площц

 

 

       Назва добрив

Потреба на 1 га

Потреба добрив на всю площу,ц

Мінеральних,ц д.р.

 

Органічних,т

 

Д.р. кг

 

Добрив,ц

 

Д.р.кг

 

   Добрив

 

      ц

 

Д.р.кг

 

Добрив,ц

 

N

 

P2O5

 

K2O

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

 

15

 

16

 

17

 

18

 

19

 

20

 

21

 

Озим.пшен

Кук.на зерно

 

50

 

96,24

Nва

РФ

-

N16

P19

K-

0,8

0,6

-

77

58

-

НАФК

N10

P10

K10

 

0,6

 

58

Nac

Pcr

N20

P20

K-

 

0,6

58

96

 

44

 

47

 

10

 

1925

 

Кук.на зерно

Соя

 

18

 

96,13

 

 

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

 

соя

Озим.пшен

 

45

 

96,3

Nба

Pф

-

N16

P61

K-

0,2

2

-

19

193

-

Nм

Pcr

Kс

N15

P15

K20

0,3

0,8

0,4

29

77

39

 

Nм

 

N40

 

0,9

 

87

 

68

 

73

 

19

 

 

Озим.пшен

соняшник

 

18

 

96,47

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

План розміщення добрив

Таблиця 2

 

 

 

 

 

 

 

Потреба в організаційних і мінеральних добривах на______________р.

сівозміна

Прийом

застосу-вання

добрив

Строк внесен-           ня доб-

рив

 

Машини

для вне-

сеня доб

рив

 

Азотні

 

Фосфорні

 

Калійні

 

Комплексні

Мікродьб-

рива

Органічні

добрива

 

Nва

Nба

Nм

Nас

 

Рф

Рcr

 

 

Кс

Кк

Кх

 

НАФК

 

 

 

   Гній     

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

228

 

93

 

 

394

 

 

 

 

 

168

 

62

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

62

 

103

 

 

 

 

 

93

124

 

 

 

 

 

 

2060

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

83

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

103

51

 

 

 

 

124

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

50

 

 

300

 

 

 

 

30

 

 

60

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

77

 

 

58

 

58

96

 

 

 

 

 

 

58

 

 

 

1925

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

19

116

 

 

193

77

 

 

39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1925

 

разом

305

81

259

 

1048

224

 

 

215

154

292

180

 

 

 

 

 

5910

 

 

 

 

 


Винос поживних речовин з урожаєм сівозміні

По

ля

 

Культура

 

 

 

 

 

Плановий

урожай,

ц/га

 Винос поживних речовин

На 1ц основної продукції і відповідну кількість побічної продукції,кг

                  

                 Кг з 1 га

       N

 P2O5

  K2O

        N

 P2O5

  K2O

1.

Віко-овес

160

0,26

0,1

0,24

41,6

16

38,4

2.

Озима пшениця

45

2,79

1,25

1,96

125,6

56,2

88,2

3.

Цукровий буряк

300

0,6

0,16

0,57

180

48

171

4.

Ячмінь

30

2,25

1,26

2,65

67,5

37,8

79,5

5.

Горох

35

4,14

1,01

2,53

144,9

35,3

88,5

6.

Озима пшениця

45

2,79

1,25

1,96

125,6

56,2

88,2

7.

Кукурудза на зерно

50

3,07

1,16

2,44

153,5

58

122

8.

Соя

18

4,14

1,01

2,53

74,5

18,2

45,5

9.

Озима пшениця

45

2,79

1,25

1,96

125,6

56,2

88,2

10.

Соняшник

18

4,94

2,7

11,8

88,9

48,6

212,4

11.

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

N

P2O5

K2O

 

Разом

 

 

 

1127,7

430,5

1021,9

 

В середньому,кг/га

 

 

 

113

43

102

 

 

Баланс поживних речовин сівозміни

Статті балансу

N

H2O5

K2O

кг/га

%

кг/га

%

кг/га

%

Витрати:

119,8

 

46,6

 

132,6

 

-винос з урожаєм основної і побічної продукції

    113

 

43

 

102

 

-втрати з добривом

6,8

20

3,6

10

3,6

10

Надходження:

132,5

 

51,5

 

77,4

 

-з органічними добривами

29,5

 

14,7

 

35,4

 

-з мінеральними добривами

34

 

36

 

36

 

-з атмосферними опадами

9

 

0,8

 

6

 

-за рахунок фіксації бульбочковими бактеріями бобових культур

50

 

 

 

 

 

-за рахунок фіксації вільноживучими мікроорганізмами

10

 

0

 

0

 

 

 

Б=(Н-В)*100                     N=11;   P2O5=10;  K2O=-42

            В

 

І=Н*100

       В                                 N=111;  P2O5=110;  K2O=58

        


 

БАЛАНС ГУМУСУ СІВОЗМІНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

Культура

Площа,га

урожайність

Втрати гумусу,

          т/га

Кількість рослинних решток

Коефіцієнт гуміфікації

Утворилося гумусу за рахунок рослинних рослин.решт,т/га

Внесено орг..добрив,т/га

Утвор.гумусу за рах.орг.добр.

Всього утворилося гумусу,т/га

Баланс гумусу(+,-)

всього

В т.ч.за рахунок

Кореневі,ц/ га

Поверхневі,ц/ га

Всього ,т /га

мінералізації

Змиву грунту

1

Віко-овес

103,35

160

1,72

1,47

0,25

30

7

3,7

0,17

0,6

-

 

0,6

-1,1

2

Оз.пшениц

103,62

45

1,6

1,35

0,25

42

28

7

0,2

1,4

-

 

1,4

-0,2

3

Ц.буряк

103,02

300

1,84

1,59

0,25

24

4

2,8

0,1

0,3

20

1

1,3

-0,5

4

Ячмінь

103,35

30

1,48

1,23

0,25

17

16

3,3

0,2

0,7

-

 

0,7

-0,8

5

Горох

102,78

35

1,75

1,5

0,25

22

12

3,4

0,23

0,8

-

 

0,8

-1

6

Оз.пшен

99,97

45

1,6

1,35

0,25

42

28

7

0,2

1,4

-

 

1,4

-0,2

7

Кук.на зерн

96,24

50

1,81

1,56

0,25

49

12

6,1

0,2

1,2

20

1

1,2

0,4

8

Соя

96,13

18

1,75

1,5

0,25

22

12

3,4

0,23

0,8

-

 

0,8

-1

9

Оз.пшен

96,3

45

1,6

1,35

0,25

42

28

7

0,2

1,4

-

 

1,4

-0,2

10

Соняшник

96,17

18

1,64

1,39

0,25

26

11

3,7

0,14

0,5

20

1

0,5

-0,1

11

Разом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-4,7

12

середнє

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-0,47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розрахунок біоенергетичної ефективності застосування органічних і мінеральних добрив сівозмін

 

 

 

 

Культури

сівозміни

та норми

добрив

під них

 

 

 

 

Урожайність продукції ц/га

Прибавка урожаю,ц/ га             

  

                 

Кількість затраченої енергії на виробництво і внесення добрив,МДЖ

Кількість відтвореної енергії з урожаєм продукції МДЖ

Біоенергет.коефіц.(віднош.відтвор.енерг.до затраченої)

основної

побічної

основної

побічної

NPK

Органічних добрив

Сумарні затрати

основної

побічної

Сумарна кількість

1

Віко-овес

160

80

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2

Оз.пшениц

45

61

12

16

10494

-

10494

19740

10880

30374

2,9

3

Ц.буряк

300

120

50

20

8207

8400

16607

12800

4760

17560

1,1

4

Ячмінь

30

44

2

3

340

-

340

3290

2445

5735

16,9

5

Горох

95

49

3

4

1194

-

1194

5307

3232

8539

7,2

6

Оз.пшен

45

61

5

7

4556

-

4556

8225

4760

12985

2,9

7

Кук.на зерн

50

68

5

7

4693

8400

13093

7570

4305

11875

0,9

8

Соя

18

25

-

-

-

-

-

-

-

-

-

9

Оз.пшен

45

61

7

9

7286

-

7286

11515

6120

17635

2,4

10

Соняшник

18

72

-

-

-

8400

8400

-

-

-

-

11

Разом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34,3

12

середнє

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3,4

 

 

.Овочева сівозміна

                                                                       1     Ячмінь

                                                           2     Помідори

                                                                  Перець

                                                                              Баклажани

                                                           3     Капуста

                                                                              Морква

                                                                              ст..Буряк

                                                                     пшениця

                                                           4      Горох

                                                                       5      Огірок

                                                                   Цибуля

                                                                   Зелені культури:кріп,салат,петрушка

                                                                   

                                                                    

 

 

 

 

 

 

Визначення норм добрив

 

 

 

 

 

Показники

Культура Ячмінь урожайність 30  ц/га

Культура Помідори урожайність 300ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

2,25

1,26

2,65

0,36

0,07

0,34

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

67,5

37,8

79,5

108

21

102

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

10

10

14

7

11

16

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

300

300

420

210

330

480

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,19

0,09

0,16

0,25

0,05

0,34

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

57

27

67

53

17

163

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

40

40

40

30

40

40

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

8

8

-

8

8

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

20

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

100

50

120

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

0,25

0,30

0,55

0,2

0,1

0,3

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

20

5

36

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

57

35

75

73

30

205

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

11

3

5

35

-

-

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,6

0,22

0,65

0,6

0,2

0,7

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

18

14

8

58

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Визначення норм добрив

 

 

 

 

Показники

Культура Перець         урожайність

180 ц/га

Культура Баклажан урожайність

160ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0,51

0,31

0,41

0,57

0,15

0,49

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

92

23

74

91

24

78

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

7

11

16

7

11

16

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

210

330

480

210

330

480

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,25

0,05

0,34

0,25

0,05

0,34

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

53

17

163

53

17

163

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

70

80

70

60

50

50

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

16

14

-

10

10

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

-

-

-

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

-

-

-

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

-

-

-

-

-

-

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

-

-

-

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

53

33

177

53

27

173

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

39

-

-

27

-

-

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,5

0,2

0,6

0,45

0,25

0,58

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

78

-

-

60

-

-

 

 

 

 

 

 

Визначення норм добрив

 

 

 

Показники

Культура Капуста урожайність 500  ц/га

Культура Морква урожайність 300ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0,51

0,10

0,51

0,29

0,12

0,38

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

255

50

255

87

36

114

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

15

12

15

15

12

15

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

450

360

450

450

360

450

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,35

0,14

0,38

0,21

0,09

0,30

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

158

50

171

95

32

135

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

70

40

40

80

70

70

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

8

8

-

14

14

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

-

-

-

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

-

-

-

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

0,2

0,1

0,3

-

-

-

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

-

-

-

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

158

58

179

95

46

149

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

97

-

76

-

-

-

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,5

0,25

0,7

0,6

0,2

0,75

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

194

-

109

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники

Культура Ст.буряк урожайність 400  ц/га

Культура Горох урожайність 40ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0,37

0,09

0,46

4,14

1,01

2,53

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

148

36

184

166

41

101

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

15

12

15

10

12

14

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

450

360

450

300

360

420

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,30

0,09

0,30

0,39

0,06

0,12

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

135

33

135

117

22

51

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

60

70

60

60

50

30

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

14

12

-

10

6

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

20

-

-

-

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

100

50

120

-

-

-

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

0,25

0,2

0,35

-

-

-

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

25

10

42

-

-

-

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

160

57

189

117

32

57

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

-

-

-

49

9

44

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,6

0,2

0,75

0,6

0,25

0,6

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

-

-

-

82

36

73

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники

Культура Огірки урожайність 200  ц/га

Культура Цибуля урожайність 250ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0,38

0,11

0,33

0,48

0,11

0,17

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

76

22

66

120

28

43

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

10

13

15

10

13

15

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

300

390

450

300

390

450

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,17

0,09

0,21

0,2

0,1

0,3

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

51

35

95

60

39

135

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

40

30

30

60

40

30

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

6

6

-

8

6

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

-

-

-

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

-

-

-

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

0,2

0,1

0,3

-

-

-

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

-

-

-

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

51

41

101

60

47

141

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

25

-

-

60

-

-

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,7

0,3

0,7

0,45

0,2

0,6

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

36

-

-

133

-

-

 

 

 

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники

Культура Кріп урожайність 90

 ц/га

Культура Салат урожайність80 ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0,39

0,11

0,32

0,2

0,04

0,21

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

35

10

29

16

3

17

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

10

13

15

10

13

15

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

300

390

450

300

390

450

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,2

0,1

0,3

0,2

0,1

0,2

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

60

39

135

60

39

90

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

40

30

30

40

30

40

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

0

0,2

0,2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

6

6

-

6

8

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

-

-

-

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

-

-

-

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

-

-

-

-

-

-

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

-

-

-

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

60

45

141

60

45

98

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

-

-

-

-

-

-

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,5

0,25

0,65

0,45

0,3

0,65

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

-

-

-

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники

Культура Петрушка урожайність90

 ц/га

Культура  урожайність

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0,2

0,04

0,21

 

 

 

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

18

4

19

 

 

 

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

10

13

15

 

 

 

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

300

390

450

 

 

 

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0,25

0,09

0,3

 

 

 

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

75

35

135

 

 

 

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

50

30

40

 

 

 

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0,2

0,2

 

 

 

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

6

8

 

 

 

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

 

 

 

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

 

 

 

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

-

-

-

 

 

 

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

 

 

 

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

75

41

143

 

 

 

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

-

-

-

 

 

 

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0,5

0,3

0,6

 

 

 

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Овочева сівозміна

 

Система удобрення в сівозміні

Чергування культур

Основне удобрення

Припосівне

Підживлення

гній

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Ячмінь

-

-

-

-

18

14

8

-

-

-

2

Помідори

20

28

-

-

10

10

-

20

-

-

3

Перець

-

44

-

-

10

10

-

20

-

-

4

Баклажани

-

25

-

-

15

10

-

20

-

-

5

Капуста

-

149

-

64

15

10

15

30

-

20

6

Морква

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

7

Столовий буряк

20

-

-

-

-

-

-

--

-

-

8

Горох

-

72

26

63

10

10

10

-

-

-

9

Огірки

-

36

-

-

-

10

-

18

-

-

10

Цибуля

-

118

-

-

15

10

-

-

-

-

11

Кріп

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

12

салат

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

13

петрушка

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

План розміщення добрив

На­­­­­­­­­­___________р.

Таблиця 1

 

 

 

 

рік

 

 

попередник

 

 

Культура

 

 

 

 

 

Площа га

 

основне

 

рядкове

 

підживлення

Загальна потреба в добривах на все поле

 

Назва добрив

Потреба на 1 га

Потреба добрива на всю пл..ц

 

Назва добрива

Потреба на 1 га

Потреба добрив на всю площц

 

 

       Назва добрив

Потреба на 1 га

Потреба добрив на всю площу,ц

Мінеральних,ц д.р.

 

Органічних,т

 

Д.р. кг

 

Добрив,ц

 

Д.р.кг

 

   Добрив

 

      ц

 

Д.р.кг

 

Добрив,ц

 

N

 

P2O5

 

K2O

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

 

15

 

16

 

17

 

18

 

19

 

20

 

21

 

Петрушка

ячмінь

30

5

-

-

-

-

Nac

Pc

Kc

N18

P14

K8

N 0.5

P 0.7

K 0.2

N2.5

P3.5

K1

-

-

-

-

 

0,9

 

0,7

 

0,4

 

-

 

ячмінь

Помідори

300

3

Nн

 

N 28

 

 

N 0.6

 

N1.8

Nac

Pc

N10

P10

N 0.3

P 0.5

N 0.9

P1.5

 

Nac

 

N20

 

N 0.6

 

N1.8

 

1,7

 

0,3

 

-

 

60

 

помідори

Перець

180

1

 Nн

 

N44

 

N1

 

N1

Nac

Pc

N10

P10

N 0.3

P 0.5

N 0.3

P 0.5

 

Nac

 

N20

 

N 0.6

 

N 0.6

 

0,7

 

0,1

-

 

-

 

перець

Баклажани

160

1

 Nн

 

 

N25

 

N 0.5

 

N 0.5

Nac

Pc

N15

P10

N 0.4

P 0.5

N 0.4

P 0.5

 

Nac

 

N20

 

N 0.6

 

N 0.6

 

0,6

 

0,1

 

-

 

-

 

баклажани

Капуста

500

2

 

 

 Nн

Kк

N149

 

K64

N3.2

P2.1

N6.4

K4.2

Nac

Pc

Kc

N15

P10

K15

N0.4

P 0.5

K 0.3

N 0.8

P1

K 0.6

Nac

Kc

N30

K30

N 0.9

P 0.6

N1.8

K1.2

 

3,9

 

0,2

 

2

 

-

 

капуста

морква

300

1,5

 

   -

 

   -

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

 

 

-

 

-

 

-

 

 

морква

Ст..буряк

400

1,5

 

    -

 

   -

 

-

 

-

 

-

 

-

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

Ст..буряк

горох

40

5

 Nн

 Pcr

 Кс

N72

P26

K63

N1.6

P1.3

K1.3

N8

P6.5

K6.5

 

N10

P10

K10

N 0.7

P 0.7

K 0.7

N3.5

P3.5

K3.5

 

Nac

 

N18

 

N 0.5

 

N1

 

1,1

 

 

3,7

 

1

 

0


 

 

 

 

рік

 

 

попередник

 

 

Культура

 

 

 

 

 

Площа га

 

основне

 

рядкове

 

підживлення

Загальна потреба в добривах на все поле

 

Назва добрив

Потреба на 1 га

Потреба добрива на всю пл..ц

 

Назва добрива

Потреба на 1 га

Потреба добрив на всю площц

 

 

       Назва добрив

Потреба на 1 га

Потреба добрив на всю площу,ц

Мінеральних,ц д.р.

 

Органічних,т

 

Д.р. кг

 

Добрив,ц

 

Д.р.кг

 

   Добрив

 

      ц

 

Д.р.кг

 

Добрив,ц

 

N

 

P2O5

 

K2O

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

 

15

 

16

 

17

 

18

 

19

 

20

 

21

 

горох

Огірки

 

200

 

     2

 

 

N36

 

N 0.8

 

N1.6

 

Pc

 

P10

 

P 0.5

 

P1

 

Nac

 

N18

 

N 0.5

 

N1

 

1,1

 

0,2

 

-

 

-

 

 

огірки

Цибуля

    250

2

 

 

N18

 

N3.4

 

N6.8

Nac

Pc

N15

P10

N 0.4

P 0.5

N 0.8

P 1

-

-

-

-

2.7

0.2

-

-

 

цибуля

Кріп

 90

   0,4

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

кріп

Салат

80

0,53

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

салат

петрушка

90

0,53

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

 

 

25,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15,7

5,5

3,4

160

План розміщення добрив

Таблиця 2

 

 

Насиченість:    N=61кг д.р.

                                                                                                                                 P =21кг д.р.   

                                                                                                                                 K=13 кг д.р.

                                                                                                                                 Орг.добрив 6 т/га                               

 

Потреба в організаційних і мінеральних добривах на__2007_р.

сівозміна

Прийом

застосу-вання

добрив

Строк внесен-           ня доб-

рив

 

Машини

для вне-

сеня доб

рив

 

Азотні

 

Фосфорні

 

Калійні

 

Комплексні

Мікродьб-

рива

Органічні

добрива

 

карбомід

Ам.селітрва

 

 

 

Суперфосф.прост

 

 

 

Калійна сіль

Сульфат калію

 

 

НАФК

 

 

 

   Гній     

 

Ячмінь

1

 

 

 

-

2,5

 

 

 

3,5

 

 

 

-

1

 

 

 

 

 

 

-

 

Помідори

2

 

 

 

1,8

2,7

 

 

 

1,5

 

 

 

-

-

 

 

 

 

 

 

60

 

Перець

2

 

 

 

1

0,9

 

 

 

0,5

 

 

 

-

-

 

 

 

 

 

 

-

 

Баклажан

2

 

 

 

0,5

1

 

 

 

0,5

 

 

 

-

-

 

 

 

 

 

 

-

 

Капуста

3

 

 

 

6,4

2,6

 

 

 

1

 

 

 

4,2

1,8

 

 

 

 

 

 

-

 

Морква

3

 

 

 

-

-

 

 

 

-

 

 

 

-

-

 

 

 

 

 

 

-

 

Ст.буряк

3

 

 

 

-

-

 

 

 

-

 

 

 

-

-

 

 

 

 

 

 

30

 

Горох

4

 

 

 

8

-

 

 

 

10

 

 

 

-

6,5

 

 

 

 

 

 

-

 

Огірки

5

 

 

 

1,6

1

 

 

 

1

 

 

 

-

-

 

 

 

 

 

 

-

 

цибуля

5

 

 

 

6,8

0,8

 

 

 

1

 

 

 

-

-

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 


сівозміна

Прийом

застосу-вання

добрив

Строк внесен-           ня доб-

рив

 

Машини

для вне-

сеня доб

рив

 

Азотні

 

Фосфорні

 

Калійні

 

Комплексні

Мікродьб-

рива

Органічні

добрива

 

карбомід

Ам.селітрва

 

 

 

Суперфосф.прост

 

 

 

Калійна сіль

Сульфат калію

 

 

НАФК

 

 

 

   Гній     

 

Кріп

5

 

 

 

-

-

 

 

 

-

 

 

 

-

-

 

 

-

 

 

 

-

 

Салат

5

 

 

 

-

-

 

 

 

-

 

 

 

-

-

 

 

-

 

 

 

-

 

Петрушка

5

 

 

 

-

-

 

 

 

-

 

 

 

-

-

 

 

-

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Винос поживних речовин з урожаєм сівозміні

По

ля

 

Культура

 

 

 

 

 

Плановий

урожай,

ц/га

 Винос поживних речовин

На 1ц основної продукції і відповідну кількість побічної продукції,кг

                  

                 Кг з 1 га

       N

 P2O5

  K2O

        N

 P2O5

  K2O

1.

Ячмінь

30

2,25

1,26

2,65

68

38

80

2.

Помідори

300

0,36

0,07

0,34

108

21

102

3.

Перець

180

0,5

0,1

0,4

90

18

72

4.

Баклажани

160

0,5

0,1

0,4

80

16

64

5.

Капуста

500

0,51

0,10

0,51

255

50

255

6.

Морква

300

0,29

0,12

0,38

87

36

114

7.

Стол.буряк

400

0,37

0,09

0,46

148

36

184

8.

Горох

40

4,14

1,01

2,53

166

40

101

9.

Огірки

200

0,38

0,11

0,33

76

22

66

10.

Цибуля

250

0,48

0,11

0,17

120

28

43

11.

Кріп

90

0,39

0,11

0,32

35

10

29

12.

Салат

80

0,2

0,04

0,21

16

3

17

13

Петрушка

90

0,2

0,04

0,21

18

4

19

Разом

 

 

 

 

1267

322

1136

В середньому,кг/га

 

 

 

 

97,5

24,8

87,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Баланс поживних речовин сівозміни

Статті балансу

N

H2O5

K2O

кг/га

%

кг/га

%

кг/га

%

Витрати:

117

 

27,3

 

96,1

 

-винос з урожаєм основної і побічної продукції

97,5

 

24,8

 

87,4

 

-втрати з добривом

19,5

20

2,5

10

8,7

10

Надходження:

91

 

36

 

49

 

-з органічними добривами

30

 

15

 

36

 

-з мінеральними добривами

61

 

21

 

13

 

-з атмосферними опадами

9

 

0,8

 

6

 

-за рахунок фіксації бульбочковими бактеріями бобових культур

50

 

 

 

 

 

-за рахунок фіксації вільноживучими мікроорганізмами

10

 

0

 

0

 

 

Баланс Б=(Н-В)*100    N=-22;БP2O5=32;БK2O=-49

                      В

Інтенсивність балансу І=Н*100    N=78;ІP2O5=132;ІK2O=51

                                               В      

        


БАЛАНС ГУМУСУ СІВОЗМІНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

Культура

Площа,га

урожайність

Втрати гумусу,

          т/га

Кількість рослинних решток

Коефіцієнт гуміфікації

Утворилося гумусу за рахунок рослинних рослин.решт,т/га

Внесено орг..добрив,т/га

Утвор.гумусу за рах.орг.добр.

Всього утворилося гумусу,т/га

Баланс гумусу(+,-)

всього

В т.ч.за рахунок

Кореневі,ц/ га

Поверхневі,ц/ га

Всього ,т /га

мінералізації

Змиву грунту

1

Ячмінь

5

30

1,48

1,23

0,25

25,5

15,5

4,1

0,2

0,8

-

-

0,8

-0,68

2

помідори

3

300

1,84

1,59

0,25

23,7

4,3

2,8

0,1

0,3

20

1

1,3

-0,5

3

Перець

1

180

1,84

1,59

0,25

16,5

3,7

2,02

0,1

0,2

-

-

0,2

-1,6

4

Баклажани

1

160

1,84

1,59

0,25

15,3

3,6

1,9

0,1

0,2

-

-

0,2

-1,6

5

Капуста

2

500

1,84

1,59

0,25

35,7

5,3

4,1

0,1

0,4

-

-

0,4

-1,4

6

Морква

1,5

300

1,84

1,59

0,25

23,7

4,3

2,8

0,1

0,3

-

-

0,3

-1,5

7

Ст.буряка

1,5

400

1,84

1,59

0,25

29,7

4,8

3,5

0,1

0,4

20

1

1,4

-0,4

8

Горох

5

40

1,75

1,50

0,25

23,3

12,9

3,6

0,23

0,8

-

-

0,8

-0,9

9

Огірки

2

200

1,84

1,59

0,25

17,7

3,8

2,2

0,1

0,2

-

-

0,2

-1,6

10

Цибуля

2

250

1,84

1,59

0,25

20,7

4,05

2,5

0,1

0,3

-

-

0,3

-1,5

11

Кріп

0,4

90

1,84

1,59

0,25

11,1

3,25

1,4

0,1

0,1

-

-

0,1

-1,7

12

Салат

0,53

80

1,84

1,59

0,25

10,5

3,2

1,4

0,1

0,1

-

-

0,1

-1,7

13

Петрушка

0,53

90

1,84

1,59

0,25

11,1

3,25

1,4

0,1

0,1

-

-

0,1

-1,7

                                                                                                                            СЕРЕДНЄ                              -1,3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розрахунок біоенергетичної ефективності застосування органічних і мінеральних добрив сівозмін

 

 

 

 

Культури

сівозміни

та норми

добрив

під них

 

 

 

 

Урожайність продукції ц/га

Прибавка урожаю,ц/ га             

  

                 

Кількість затраченої енергії на виробництво і внесення добрив,МДЖ

Кількість відтвореної енергії з урожаєм продукції МДЖ

Біоенергет.коефіц.(віднош.відтвор.енерг.до затраченої)

основної

побічної

основної

побічної

NPK

Органічних добрив

Сумарні затрати

основної

побічної

Сумарна кількість

1

Ячмінь

30

44

172

249

1804

-

1804

282240

16932

45226

2,5

2

помідори

300

120

136

54

5034

8400

13434

22372

36720

59092

1,8

3

Перець

180

72

168

67

6423

-

6423

276364

45560

23196

1,1

4

Баклажани

160

64

140

56

5208

-

5208

230030

38080

61110

1,8

5

Капуста

500

200

626

250

26300

-

26300

102977

170000

272977

1

6

Морква

300

120

-

-

-

-

-

-

-

-

-

7

Ст.буряка

400

160

-

-

-

8400

8400

-

-

-

-

8

Горох

40

56

382

153

8178

-

8178

62839

104040

166879

2

9

Огірки

200

80

128

51

3125

-

3125

21056

34680

55736

1,8

10

Цибуля

250

100

286

114

11545

-

11545

47047

97920

144967

1,3

11

Кріп

90

36

-

-

-

-

-

-

-

-

-

12

Салат

80

32

-

-

-

-

-

-

-

-

-

13

Петрушка

90

36

-

-

-

-

-

-

-

-

-

СЕРЕДНЄ                      Кормова сівозміна

                                                                       1     Багаторічна трава

                                                           2     Багаторічна трава

                                                           3     Кукурудза на зерно 

                                                                       4     Картопля 

                                                           5     Озиме жито

                                                                       6     Кормовий буряк                                                                             

                                                                       7     Ячмінь+багаторічні трави      

                                                                     

                                                           

                                                                       

                                                                   

                                                                   

                                                                   

                                                                     

 

 

 

 

 

 

Визначення норм добрив

 

 

 

 

 

Показники

Культура Б.трави урожайність 200  ц/га

Культура Б.трави урожайність 200ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0.26

0.1

0.24

0.26

0.1

0.24

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

52

20

48

52

20

48

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

13

12

14

10

9

8

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

390

360

420

300

270

240

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0.19

0.09

0.16

0.19

0.09

0.16

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

74

32

67

57

24

38

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

40

40

40

40

40

40

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0.2

0.2

0

0.2

0.2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

8

8

-

8

8

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

-

-

-

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

-

-

-

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

-

-

-

-

-

-

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

-

-

-

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

74

40

75

57

32

46

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

-

-

-

-

-

-

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

-

-

-

-

-

-

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

-

-

-

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Визначення норм добрив

 

 

 

 

Показники

Культура Куккур.на.зерно         урожайність

300 ц/га

Культура Картопля урожайність

200ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0.26

0.1

0.24

0.51

0.21

0.57

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

78

30

72

102

42

194

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

11

12

13

10

9

12

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

330

360

390

300

270

360

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0.19

0.09

0.16

0.21

0.09

0.3

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

63

32

62

63

24

108

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

80

90

80

80

50

50

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0.2

0.2

0

0.2

0.2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

0

18

16

0

10

10

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

 

30

 

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

150

75

180

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

-

-

-

0.13

0.12

0.21

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

19

9

38

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

63

50

96

82

43

156

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

15

-

-

20

-

38

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0.45

-

-

0.8

-

0.36

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

33

-

-

25

-

105

 

 

 

 

 

 

Визначення норм добрив

 

 

 

Показники

Культура Оз.жито урожайність 180 ц/га

Культура Корм.буряк урожайність 600ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

0.26

0.1

0.24

0.6

0.16

0.57

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

49

18

43

360

96

342

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

9

7

16

10

12

14

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

270

210

480

300

360

420

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0.19

0.09

0.16

0.6

0.09

0.3

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

51

19

77

180

32

126

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

60

60

60

50

60

60

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0.2

0.2

0

0.2

0.2

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

-

12

12

-

12

12

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

 

30

 

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

150

75

180

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

     -

-

-

0.25

0.2

0.35

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

37

15

63

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

51

31

89

217

59

201

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

-

-

-

143

37

141

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

-

-

-

0.75

0.25

0.8

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

-

-

-

190

148

175

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники

Культура ячмінь.з підсів.багат.травами урожайність 30  ц/га

Культура  урожайність ц/га

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Винос поживних речовин 1 ц/кг

2.25

1.26

2.65

 

 

 

  2

Винос поживних речовин запланованим урожаєм кг/ га

67

38

79

 

 

 

3

Вміст поживних речовин в грунті,мг/100 г грунту

10

12

10

 

 

 

4

Вміст поживних речовин на 1га,кг

300

360

300

 

 

 

5

Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту

0.19

0.09

0.16

 

 

 

6

Кількість поживних речовин засвоює з грунту рослина,кг/га

57

32

48

 

 

 

7

Внесено поживних речовин з мін.добривами під попередник,кг/га

35

60

60

 

 

 

8

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив на 2 рік

0

0.2

0.2

 

 

 

9

Кількість поживних речовин засвоєно з мінеральних добрив на2 рік,кг/га

0

12

12

 

 

 

10

Внесено органічних добрив під культуру,т/га

-

-

-

 

 

 

11

Внесено поживних речовин з органічних добрив,кг/га

-

-

-

 

 

 

12

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з органічних добрив

-

-

-

 

 

 

13

Кількість поживних речовин,які будуть засвоєні з органічних добрив,кг

-

-

-

 

 

 

14

Кількість поживних речовин засвоєних з грунту,післядії мін.та орг.добрив,кг

57

44

60

 

 

 

15

Кількість поживних речовин,які необхідно довнести з мін.добривами,кг

10

-

19

 

 

 

16

Коефіцієнт засвоєння поживних речовин з мінеральних добрив

0.6

-

0.65

 

 

 

17

Норма мінеральних добрив,кг д.р.на 1 га

17

-

29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Система удобрення в сівозміні

Чергування культур

Основне удобрення

Припосівне

Підживлення

гній

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

N

P2O5

K2O

1

Багаторічні трави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Багаторічні трави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Кукурудза на силос

 

 

 

 

 

10

 

33

 

 

4

Картошка

30

25

 

105

 

10

 

 

 

 

5

Озиме жито

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Кормовий буряк

30

155

113

140

15

15

15

20

20

20

7

Ячмінь з підсівом багато річних трав

 

25

 

29

 

15

 

 

 

 

                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Разом площа:544,2 га;  Насиченість 1 га N 23 кг д.р.;  P 17 кг д.р;   K 34 кг д.р.;    Органічні 6 т/га;

 

План розміщення добрив

На­­­­­­­­­­___________р.

Таблиця 1

 

 

 

 

рік

 

 

попередник

 

 

Культура

 

 

 

 

 

Площа га

 

основне

 

рядкове

 

підживлення

Загальна потреба в добривах на все поле

 

 

Назва добрив

Потреба на 1 га

Потреба добрива на всю пл..ц

 

Назва добрива

Потреба на 1 га

Потреба добрив на всю площц

 

 

       Назва добрив

Потреба на 1 га

Потреба добрив на всю площу,ц

Мінеральних,ц д.р.

 

Органічних,т

 

 

Д.р. кг

 

Добрив,ц

 

Д.р.кг

 

   Добрив

 

      ц

 

Д.р.кг

 

Добрив,ц

 

N

 

P2O5

 

K2O

 

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

 

15

 

16

 

17

 

18

 

19

 

20

 

21

 

 

Ячмінь з б.травами

Б.трави

 

     200

 

54,2

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

 

Б.трави

Б.трави

 

200

 

54,6

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

 

 

 

 

 

Б.трави

К.насилос

 

300

 

54,6

 

-

 

-

 

-

 

-

 

Pcg

 

P10

 

0.3

 

16.4

 

Na

 

N33

 

1.7

 

93

 

-

 

5.5

 

18

 

1638

 

 

К.на силос

Картопля

 

200

 

54,6

Nм

Kk

N25

K105

0,5

2,6

27

141,9

 

Pcg

 

P10

 

0.3

 

16.4

 

-

 

-

 

-

 

-

 

13.7

 

5.5

 

57.3

 

 

 

картопля

Оз.жито

 

180

 

54,6

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

 

Оз.жито

Корм.буряк

 

600

 

54,6

Na

Pcg

Kk

N155

P113

K140

7,7

2,8

3,5

420

153

191

НАФК

N15

P15

K15

 

1

 

55

 

НАФК

N20

P20

K20

 

1,2

 

43,7

 

103,7

 

80,8

 

95,5

 

1638

 

 

 

Корм.буряк

Ячмінь з б.трав

 

30

 

54,7

Nм

Kk

N25

K29

0,5

0,7

27,4

38,3

 

Pcg

 

P15

 

1

 

55

 

-

 

-

 

-

 

-

 

9,3

 

-

 

15,9

 

 


 

 

 

                                                                                                                                     

                                                                                                                                 .

                                                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


сівозміна

Прийом

застосу-вання

добрив

Строк внесен-           ня доб-

рив

 

Машини

для вне-

сеня доб

рив

 

Азотні

 

Фосфорні

 

Калійні

 

Комплексні

Мікродьб-

рива

Органічні

добрива

 

Nм

Na

 

 

 

Pcg

 

 

 

Kk

 

 

 

 

 

 

НАФК

 

 

 

 

 

Багаторічні трави

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багаторічні трави

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кукурудза на силос

 

3

 

 

 

 

93

 

 

 

16,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1638

 

Картошка

 

4

 

 

 

27

 

 

 

 

16,4

 

 

 

141,9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Озиме жито

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кормовий буряк

 

6

 

 

 

 

420

 

 

 

153

 

 

 

191

 

 

 

55

44

 

 

 

1638

 

Ячмінь з підсівом багато річних трав

 

7

 

 

 

 

27,4

 

 

 

 

 

55

 

 

 

 

38,3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

 

 

 

 

55

513

 

 

 

240

 

 

 

371

 

 

 

99

 

 

 

 

 

Потреба в органічних добривах на __________р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Винос поживних речовин з урожаєм сівозміні

По

ля

 

Культура

 

 

 

 

 

Плановий

урожай,

ц/га

 Винос поживних речовин

На 1ц основної продукції і відповідну кількість побічної продукції,кг

                  

                 Кг з 1 га

       N

 P2O5

  K2O

        N

 P2O5

  K2O

1.

Багаторічні трави

200

0,26

0,1

0,24

52

20

48

2.

Багаторічні трави

200

0,26

0,1

0,24

52

20

48

3.

Кукурудза на силос

300

0,26

0,1

0,24

78

30

72

4.

Картошка

200

0,51

0,21

0,97

102

42

194

5.

Озиме жито

180

0,26

0,1

0,24

47

18

43

6.

Кормовий буряк

600

0,6

0,16

0,57

360

96

342

7.

Ячмінь з підсівом багато річних трав

30

2,25

1,26

2,65

67

38

79

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

1710

 

 

 

758

264

826

В середньому,кг/га

 

 

 

 

108

37,7

118

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Баланс поживних речовин сівозміни

Статті балансу

N

H2O5

K2O

кг/га

%

кг/га

%

кг/га

%

Витрати:

129,6

 

41,5

 

129,8

 

-винос з урожаєм основної і побічної продукції

       108

 

37,7

 

118

 

-втрати з добривом

21,6

20

3,8

10

11,8

10

Надходження:

47,3

 

17,5

 

39,4

 

-з органічними добривами

3,6

 

15

 

30

 

-з мінеральними добривами

2,3

 

1,7

 

3,4

 

-з атмосферними опадами

9

 

0,8

 

6

 

-за рахунок фіксації бульбочковими бактеріями бобових культур

50

 

 

 

 

 

-за рахунок фіксації вільноживучими мікроорганізмами

10

 

 

 

 

 

 

 Б=(Н-В)*100             N=-63;    P2O5=-58;    K2O=-69;

             В

 І=Н*100                    N=36,4;  P2O5=42;     K2O=30;

         В      

        


БАЛАНС ГУМУСУ СІВОЗМІНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

Культура

Площа,га

урожайність

Втрати гумусу,

          т/га

Кількість рослинних решток

Коефіцієнт гуміфікації

Утворилося гумусу за рахунок рослинних рослин.решт,т/га

Внесено орг..добрив,т/га

Утвор.гумусу за рах.орг.добр.

Всього утворилося гумусу,т/га

Баланс гумусу(+,-)

всього

В т.ч.за рахунок

Кореневі,ц/ га

Поверхневі,ц/ га

Всього ,т /га

мінералізації

Змиву грунту

1

Багаторічні трави

54,2

206

1,72

1,47

0,25

33,5

6,9

4

0,25

1

-

 

1

-0,72

2

Багаторічні трави

54,6

200

1,72

1,47

0,25

33,5

6,9

4

0,25

1

-

 

1

-0,72

3

Кукурудза на силос

54,6

300

1,72

1,47

0,25

43,5

7,5

5,1

0,17

0,9

-

 

0,9

0,82

4

Картошка

54,6

200

1,86

1,61

0,25

17

18,1

3,5

0,13

0,5

30

1,5

2

+0,14

5

Озиме жито

54,6

180

1,72

1,47

0,25

31,5

31,5

3,8

0,17

0,6

-

 

0,6

-1,12

6

Кормовий буряк

54,6

600

1,84

1,59

0,25

35,2

35,2

3,9

0,1

0,4

30

1,5

1,9

+0,06

7

Ячмінь з підсівом багато річних трав

 

54,7

 

30

 

1,48

 

1,23

 

0,25

 

25,5

 

25,5

 

4,1

 

0,2

 

0,8

 

-

 

 

0,8

-0,68

8

СЕРЕДНЄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-3,86

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розрахунок біоенергетичної ефективності застосування органічних і мінеральних добрив сівозмін

 

 

 

 

Культури

сівозміни

та норми

добрив

під них

 

 

 

 

Урожайність продукції ц/га

Прибавка урожаю,ц/ га             

  

                 

Кількість затраченої енергії на виробництво і внесення добрив,МДЖ

Кількість відтвореної енергії з урожаєм продукції МДЖ

Біоенергет.коефіц.(віднош.відтвор.енерг.до затраченої)

основної

побічної

основної

побічної

NPK

Органічних добрив

Сумарні затрати

основної

побічної

Сумарна кількість

1

Багаторічні трави

200

270

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Багаторічні трави

200

270

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Кукурудза на силос

300

405

9,9

13,9

2864,4

-

2864,4

4059

5999

9758

3,4

4

Картошка

200

100

27

39

3167,5

12600

15767,5

9882

14274

24156

1,5

5

Озиме жито

   180

243

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Кормовий буряк

600

300

205

102

19809

12600

32409

39975

19890

59265

1,8

7

Ячмінь з підсівом багато річних трав

 

30

 

43,5

 

2

 

2,9

 

1716,3

 

-

 

1716,3

 

3290

 

2363

 

5653

 

3,2

8

СЕРЕДНЄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2,5

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                        

 

 

 

                                                           

 

Назад     

Hosted by uCoz